Política 14/01/2015

Rajoy entra en campanya contra Syriza: "Prometre coses impossibles de complir genera frustració"

El president espanyol i el primer ministre grec, també conservador, demanen respecte a les normes econòmiques europees

Ara
2 min
El president espanyol, Mariano Rajoy, amb el primer ministre grec, Andoni Samaràs. EFE

MadridA pocs dies de les eleccions a Grècia, que tindran ressonàncies a tot Europa, Mariano Rajoy ha fet una visita llampec a Atenes per donar suport al primer ministre grec, Andoni Samaràs, també conservador. A la compareixença de premsa conjunta, els dos han alertat, implícitament, de les conseqüències que podria tenir una victòria de Syriza, la formació de l'esquerra alternativa que lidera les enquestes. El d'aquest dimecres era un acte institucional però amb un claríssim vernís partidista.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Rajoy ha elogiat la feina feta per Samaràs, de qui ha dit que és un polític "valent, un soci de fiar i un vertader líder". Sense defugir els paral·lelismes entre la situació econòmica dels dos països -malgrat que el PP subratlla sempre que Espanya no ha necessitat un rescat financer, obviant el bancari- el cap de l'executiu espanyol ha elogiat les mesures "difícils i doloroses" que els dos governs han portat a terme.

Segons ha dit, aquestes reformes han acabat donant fruits i ara no és el moment d'un cop de timó brusc. Aquest és, de fet, l'eix discursiu de la precampanya popular a Espanya i serveix, segons ha deixat entreveure Rajoy, també per a Grècia. "Ara que estem sortint de la crisi necessitem estabilitat, certesa i confiança", ha dit. I ha afegit, sobre la possibilitat d'una reestructuració del deute: "L'euro no és un projecte a la carta. Requereix de compromisos constructius i no pas d'unilateralismes i confrontació". Ha afirmat que, quan el PP va arribar a la Moncloa, va assumir els compromisos comunitaris que havia pres el PSOE.

"Prometre coses que són impossibles no té cap sentit i genera frustració", ha avisat.

En la mateixa línia, Samaràs ha assegurat que no pot ser que cada nou govern elegit a les urnes replantegi els compromisos adquirits per l'anterior. Ha recordat que els espanyols -a qui ha donat les gràcies- van posar diners pel rescat grec. "Què els direm ara?", s'ha preguntat, si els ciutadans d'aquell país opten per Syriza i reclamen renegociar les ajudes. Ha dit que ara no és el moment perquè el seu país "s'enfronti" a Brussel·les ni de generar "turbulències" a l'horitzó.

stats