Política 14/10/2016

El jutge acusa l'Ajuntament de Badalona d'obligar els treballadors a "significar-se" el 12-O

Un cop escoltades les parts en la vista que es va fer ahir, el magistrat manté el seu criteri que s'havia de prohibir que s'obrís l'Ajuntament el Dia de la Hispanitat

Ara
2 min
Oriol Lladó i els altres regidors de Badalona a la sala de la Ciutat de la Justícia on es fa la vista pel recurs contenciós administratiu presentat per Llanos de Luna contra la decisió d'obrir l'Ajuntament el 12-O

BarcelonaEl jutge del contenciós administratiu que arbitra entre la Delegació del govern espanyol i l'Ajuntament de Badalona es ratifica en la decisió presa dimarts per via d'urgència: l'Ajuntament no podia obrir per treballar el Dia de la Hispanitat ni tan sols donant als treballadors l'opció de triar si feien festa o no. El magistrat ho ha decidit un cop escoltats els arguments de les dues parts en la vista oral que es va fer ahir.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Llegeix aquí la interlocutòria del jutge feta pública avui

Segons el magistrat, tot i que l'Ajuntament havia plasmat la decisió d'obrir el 12-O en una resolució administrativa penjada a la intranet municipal, no es pot considerar que la Delegació del govern actués amb mala fe, com va al·legar l'advocada del consistori, en presentar el recurs només dos dies abans de la festivitat en discussió. El jutge entén que la Delegació no podia saber que s'havia introduït aquesta informació al sistema informàtic municipal. És més, encara renya el consistori perquè no van comunicar expressament la resolució a la Delegació, com és la seva "obligació" amb totes les decisions que es prenguin.

Els treballadors, obligats a decidir

En la interlocutòria també s'insisteix en l'argument ideològic: tot i que l'Ajuntament defensa que la prohibició d'obrir el 12-O lesiona la llibertat dels treballadors municipals i dels ciutadans, el magistrat ho veu exactament al revés i argumenta que pel fet de donar l'opció als funcionaris d'anar a treballar el Dia de la Hispanitat o fer festa se'ls posa en una situació compromesa perquè se'ls obliga a prendre partit i, per tant, a posicionar-se políticament. "Es col·locava els treballadors en la situació d'haver de decidir en un sentit o un altre, d'haver de significar-se en relació amb aquesta festivitat".

Pel que fa a l'últim argument, el fet que altres ajuntaments també van obrir les portes el 12-O, el jutge retreu als badalonins que no aportin cap dada que ho acrediti i, a més a més, els recorda que "no existeix un dret a la igualtat en la il·legalitat".

El fet que es ratifiqui la prohibició de treballar el Dia de la Hispanitat pot perjudicar ara els regidors que es trobin implicats en la causa penal oberta en un altre jutjat arran de la denúncia del PP perquè finalment van obrir les portes de la Casa de la Vila durant unes hores. Tot i que no va ser una jornada de treball estricta, i no hi va anar cap funcionari sinó només càrrecs electes com a acte simbòlic, la denúncia considera que aquesta actuació pot ser un delicte de desobediència. I la Fiscalia hi està d'acord.

Manifest de suport a l'Ajuntament

Malgrat el criteri del jutge, el consistori ha impulsat un manifest sota el lema "Per la democràcia i la sobirania local" per donar suport als 6 regidors encausats i defensar la seva acció del 12 d'octubre. Aquest migdia l'han subscrit els principals dirigents d'ERC, entre els quals el vicepresident del Govern, Oriol Junqueras; la secretària general del partit, Marta Rovira, i els diputats al Congrés Joan Tardà i Gabriel Rufián.

Interlocutòria del jutge que ratifica la prohibició d'obrir el 12-O a Badalona
stats