Política 11/12/2013

El PSC, a Montoro: “Vol comparar-se amb Felip V?”

Francesc Vallès etziba al ministre que la Sindicatura de Comptes neix al segle XV i va ser eliminada el 1714. Montoro torna a negar un afany recentralitzador i diu que només vol "evitar duplicitats"

Agències
2 min
El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, aquest dimecres al Congrés dels Diputats / EFE

MadridEl ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, ha assegurat aquest dimecres que l'informe de la Comissió per a la Reforma de les Administracions (CORA) que planteja suprimir organismes autonòmics "respecta" les competències dels governs autonòmics, i ha negat cap afany recentralitzador en les mesures que planteja per eliminar "duplicitats". El ministre ha fet aquestes manifestacions en resposta a una pregunta del diputat del PSC Francesc Vallès, que li ha recordat que una d'aquestes "duplicitats" és la Sindicatura de Comptes, creada al segle XV, i li ha preguntat si es pretén comparar amb Felip V, que la va abolir amb el decret de Nova Planta.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"La Sindicatura de Comptes de Catalunya, que l'informe CORA planteja suprimir, es va crear al segle XV, va ser abolida per Felip V i no es va recuperar fins al 1979. Com se li acudeix dir que és una duplicitat? Amb qui es vol comparar, amb Felip V?", ha dit Vallès. Amb el seu to habitual, Montoro s'ha mostrat irònic però també molest amb la comparació. "Ara em comparen amb Felip V!", ha dit, entre complagut i irritat. Després de celebrar el "sentit de l'humor" de Vallès ha declarat no saber "on ubicar el discurs que m'ha fet". "Cada dia s'aprèn alguna cosa", ha dit el ministre, "i per això és molt important venir amb el millor tarannà a la cambra".

Però la resposta de Montoro no només ha estat l'habitual pel que fa al to, sinó també als continguts: l'al·lusió, no gaire subtil, al fet que la Generalitat pot pagar les factures gràcies a Madrid. El ministre d'Hisenda ha recordat que el seu govern ha destinat 102.000 milions d'euros a garantir la liquiditat de les comunitats autònomes. "Fixi's si creiem en l'estat de les autonomies", ha dit Montoro, que ha recordat que el Consell de Política Fiscal i Financera del pròxim dia 18 de desembre tindrà com a objectiu "seguir millorant el finançament de les comunitats autònomes del conjunt d'Espanya, garantir la seva liquiditat i que puguin pagar proveïdors i els serveis públics".

Pel que fa a la reforma de les administracions, Montoro ha assegurat que el document que s'ha donat a conèixer és un informe i, per tant, "no és una iniciativa legal que s'introdueixi al cor de l'Estatut d'autonomia de cap comunitat". "Estem fent molts canvis", ha dit el ministre, però "cap aborda una redefinició de competències autonòmiques". En tot cas, ha dit, hi ha "duplicitats administratives" i l'ideal és que "no hi siguin".

El discurs de Montoro no ha convençut Vallès, que l'ha acusat de desplegar un discurs "pervers" que "equipara l'estat autonòmic amb la ineficiència" i que té com a objectiu "desmantellar institucions i recentralitzar competències". Segons Vallès, l'informe CORA és "una barbaritat" perquè "criminalitza" l'estat autonòmic en el seu conjunt en un moment en què cal millorar el funcionament de les institucions, però "no suprimir-les".

stats