CANVI DE CICLE
Política 12/06/2014

CiU, ERC, ICV i la CUP eviten que el Parlament es comprometi a no fer mai una declaració unilateral d'independència

PSC i PP han votat a favor d'una moció de C's que reclamava que el Govern no convoqués un referèndum no pactat ni aprovés una DUI

Ara
2 min
Carina Mejías ha defensat la moció / ACN

BarcelonaLes quatre formacions que van pactar data i pregunta per a la consulta han tornat a unir aquest dijous els seus vots per evitar que el Parlament aprovés una moció de C's que reclamava que el Govern rebutgés la celebració d'un referèndum "sense empara legal" o una declaració unilateral d'independència (DUI). "El que volem és que el Govern abandoni aquesta deriva independentista, que es concentri en les prioritats que realment interessen als catalans i que deixi de banda aquest enfrontament institucional, aquest ridícul internacional i que parli de les qüestions que realment preocupen als catalans i abandonin tota possibilitat tant d'organitzar un referèndum com una declaració d'independència unilateral", va defensar la portaveu de Ciutadans, Carina Mejías.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tot i això, el diputat de CiU Pere Vila ha cridat a no especular amb el futur, ja que "el Govern treballa perquè es pugui fer la consulta, i la consulta es farà perquè ens ho demana el Parlament i ens ho demana la gran majoria dels ciutadans de Catalunya". Així mateix, Sergi Sabrià (ERC) ha assegurat que una DUI no és "una prioritat per a Esquerra" però no renuncien "a cap eina, cap a curt, a mig o a llarg termini pugui possibilitar tirar endavant un mandat democràtic dels ciutadans de Catalunya".

ICV-EUiA i la CUP, que rebutgen de ple les eleccions plebiscitàries, no s'han referit directament a la DUI. "Per garantir la democràcia i l'estabilitat política, vostès diuen que no s'ha de fer la consulta. Nosaltres opinem exactament el contrari. Per garantir la democràcia i l'estabilitat política, cal fer la consulta", ha assegurat l'ecosocialista Jaume Bosch. Al seu torn, Quim Arrufat ha defensat que "la democràcia, que tampoc és només un sistema jurídic, és una cultura política que s'ha d'aplicar a tort i a dret, és a dir, creure-se-la sobretot allà on genera conflictes, no només allà on no genera conflictes".

Així mateix, Celestino Corbacho (PSC) no s'ha referit a la consulta en la seva intervenció, però ha votat a favor d'aquests punts de la moció, mentre que el diputat del PP Santi Rodríguez ha criticat que "el Govern de CiU, en aquesta legislatura, no té cap altre objectiu que no sigui el de la consulta, que no sigui el de la separació".

stats