Política 24/05/2019

Reguant, sobre el boicot a Vox: "Ni ara pagarem la multa ni renunciarem als nostres principis"

Riera insta Podem i els comuns a no establir cap acord amb el PSOE per la suspensió dels diputats

Xavi Tedó
3 min
Reguant, sobre el boicot a Vox: "Ni ara pagarem la multa ni renunciarem als nostres principis"

Arran de la decisió del tribunal del judici del Procés de confirmar la multa de 2.500 euros a Antonio Baños i Eulàlia Reguant per haver-se negat a respondre a les preguntes de Vox quan van comparèixer com a testimonis el 27 de febrer, i que reclama investigar si els exdiputats cupaires van incórrer en algun delicte penal –que podria ser el de desobediència greu, que comporta un any de presó–, l'encara regidora a l'Ajuntament de Barcelona ha anunciat avui que presentarien recurs a la sala de govern del Suprem i que no pensaven pagar-la de moment.

"Continuarem posant damunt la taula el nostre dret a l'objecció de consciència i ni ara pagarem la multa ni renunciarem als nostres principis", ha advertit Reguant, que ha deixat clar: "Espremerem totes les vies legals abans de pagar la multa". En aquest sentit, la regidora ha ratificat que tornarien a al·legar "objecció de consciència i defecte de forma perquè Marchena va procedir de manera incorrecta fent-nos fora de la sala i va utilitzar un article que no correspon de la llei d'enjudiciament criminal". Sigui com sigui, ha ressaltat que no se centraran en qüestions formals, sinó de fons, en un recurs que han de lliurar abans de cinc dies.

Reguant ha recordat que "el mateix dia ja es van recollir els diners" (25.000 euros en menys de 24 hores), però ha esperonat la ciutadania a continuar fent donacions per afrontar totes les causes repressives. "Les caixes de solidaritat s'han de continuar omplint perquè hi ha desenes d'activistes represaliats", ha remarcat. Després de lamentar que "una altra vegada ens n'assabentem per la premsa", l'exdiputada ha criticat que "hagin anat desfilant pel judici testimonis que han ocultat informació i el tribunal s'hagi posat de part de policies i guàrdies civils i ens hagi negat el dret a l'objecció de consciència".

Reguant ha reiterat, com ha fet des del primer dia, que el tribunal "ha virat a la dreta permetent que Vox faci d'acusació particular", i ha avisat: "El problema no és que ens neguem a respondre, sinó que s'hagi acceptat Vox al judici". "En la lluita antifeixista i pels drets LGTBI cal plantar cara, i negar-se a respondre a Vox és el primer pas", ha sentenciat.

Riera: "El PSOE és un pilar bàsic per sostenir el règim"

Arran de la suspensió com a diputats al Congrés dels presos polítics decretada avui, el diputat de la CUP Carles Riera ha denunciat que "plou sobre mullat perquè no és la primera vulneració de drets civils i polítics ni tampoc serà l'última", abans de denunciar que "també és una vulneració de drets civils i polítics dels electors". Riera ha aprofitat la suspensió, a la recta final de la campanya, per carregar contra el PSOE. "Es presenta com una força democràtica i va vendre el nomenament de Batet com un primer pas per engegar aquest canvi, i s'ha sumat a la dreta per posar en relleu que al Congrés no caben els drets civils i polítics, una sortida dialogada al conflicte o l'exercici del dret de l'autodeterminació".

"El PSOE és un pilar bàsic per sostenir el règim i el camí per exercir el dret de l'autodeterminació és al carrer, als ajuntaments i a les nostres institucions", ha subratllat. Per aquest motiu ha instat Podem i els comuns a no arribar a cap acord amb els socialistes i a no blanquejar-los, i a sumar-se "a les veritables forces del canvi". Així, passades les eleccions, la CUP farà una crida per fer seure en una mateixa taula partits sobiranistes i entitats per traçar "una estratègia compartida per recuperar la democràcia i exercir el dret de l'autodeterminació". A les portes de les eleccions, Riera ha afirmat que els ajuntaments són "la primera baula per iniciar aquest canvi amb gent disposada a desobeir i a avançar cap a l'esquerra".

stats