Política 31/05/2016

Reinicia proposa tres fórmules per validar el procés constituent: multiconsulta, multireferèndum i macroenquesta

Catalunya Sí que es Pot no assisteix a la comissió del procés constituent en la qual ha intervingut la plataforma

Sara González
1 min
La comissió de procés constituent reunida aquest dimarts al Parlament.

BarcelonaLa plataforma Reinicia Catalunya, que aglutina 13 entitats del sobiranisme civil com l'ANC i Òmnium però també d'altres no independentistes que treballen per canviar l''status quo', ha presentat aquest dimarts a la comissió del procés constituent les tres fórmules que planteja per validar aquest camí de "reformulació de país". Aquestes són: una macroenquesta, un multireferèndum o una multiconsulta.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Reinicia aplega totes les iniciatives de la societat civil que han enfilat el debat constituent i volen promoure una "Convenció Constitucional Catalana" per redactar un eventual text constitucional. El seu objectiu és vetllar perquè el procés de redacció d'una eventual Constitució sigui "obert, transparent, participatiu i inclusiu". Si bé la convenció consta de dues fases, la de recollida d'informació i la de debat, els portaveus de la plataforma han posar sobre la taula tres maneres de validar tot el procés.

Una de les opcions és que el Centre d'Estudis d'Opinió faci una macroenquesta perquè els ciutadans valorin les conclusions a les quals s'arriba. Una segona alternativa seria la convocatòria d'un multireferèndum esperonat per la ciutadania. La tercera opció seria la multiconsulta emparada per la llei de consultes no referendàries.

El portaveu de Reinicia Jaume López ha explicat que el procés constituent està directament "vinculat al dret a decidir en un sentit ampli" i ha advertit que no hi haurà procés sobiranista sense un procés constituent ampli.

Els membres de Reinicia han trobat a faltar durant la seva intervenció en la comissió la presència de representants de Catalunya Sí que es Pot. Fonts del grup parlamentari asseguren que cap dels diputats hi ha pogut assistir "per motius d'agenda".

stats