Política 08/07/2015

Reus serà a l'Associació de Municipis per la Independència

Es votarà la moció d'adhesió, impulsada conjuntament per CiU, la CUP, ERC i Ara-Reus, dilluns que ve. Serà la ciutat més gran que ara per ara formarà part de l'entitat independentista del món local

Núria Orriols
2 min
Els representants dels municipis adherits a l'Associació de Municipis per la Independència es van fer una foto de família al Palau de Congressos de Girona.

BarcelonaReus serà a l'Associació de Municipis per la Independència, segons han confirmat fonts locals a l'ARA. Serà el municipi més gran en nombre d'habitants —en té 104.962— que formarà part de l'associació, juntament amb Girona (97.227 habitants), l'única capital de província adherida a l'entitat independentista del món local.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons fonts consultades de l'AMI, Reus pot ser "una entrada molt important” a l'associació, també des del punt de vista estratègic del sobiranisme, ja que les comarques del Camp de Tarragona, sent la segona àrea metropolitana de Catalunya, és una zona de difícil penetració pel discurs independentista. De fet, l'entitat unionista Societat Civil Catalana va organitzar el seu acte de la darrera Diada a la ciutat de Tarragona.

La moció d'adhesió a l'AMI, a la qual ha accedit l'ARA, es votarà el proper dilluns a la tarda, al ple municipal. Està impulsada conjuntament CiU, CUP, ERC i ARA Reus.

El procediment d'adhesió, tal com marquen els estatuts de l'entitat, requereix que s'aprovi la iniciativa al ple de l'ajuntament per majoria absoluta. En el cas de Reus, la correlació de forces sorgida del 24 de maig permeten forjar aquest suport. L'alcalde, Carles Pellicer, és de Convergència i governa amb set regidors. La CUP en té sis, seguit de C's (4), PSC (4), PP (2), ERC (2), i A-Reus (2). Convergents, cupaires, republicans i els de A-Reus sumen una majoria suficient per aprovar l'adhesió.

Una "peça important" en la nova etapa

De fet, serà l'alcalde de la capital gironina, Carles Puigdemont, qui presidirà l'entitat, tal com va explicar l'ARA. La seva ratificació al capdavant de l'AMI però, no es ratificarà fins l'Assemblea del dia 17 de juliol, en què es votarà la candidatura que presenti Puigdemont, que té la voluntat de ser "unitària" i de "consens".

De la reunió del divendres 4 de juliol, on el Consell Directiu de l'AMI es va reunir per decidir el seu posicionament sobre la proposta d'Artur Mas d'impulsar una candidatura unitària, en va sortir el mandat de forjar una "candidatura de consens" que optés a rellevar l'actual direcció en funcions —dirigida per Josep Maria Vila d'Abadal. Segons les fonts consultades per l'ARA, la feina d'aquests dies és construir aquesta nova direcció, sota la batuta de Carles Puigdemont.

El futur president ja ha expressat la voluntat de guardar un lloc "privilegiat" a Barcelona, si és que finalment s'adhereix a l'associació. Alhora, es vol que hi sigui la CUP. I pel que fa Reus? Segons les fonts de l'entitat consultades, també ha de ser una "peça important" de la nova etapa.

stats