Roger Torrent serà el nou conseller d'Empresa i Treball

Bernat Solé no seguirà al Govern i González Cambray es perfila per a Educació

3 min
Roger Torrent en una fotografia d'arxiu

L'expresident del Parlament i actual diputat d'ERC Roger Torrent serà el pròxim conseller d'Empresa i Treball, segons ha avançat El Periodico i ha pogut confirmar l'ARA. Com a novetat en aquesta legislatura, el departament també inclourà Treball, una fusió que el president electe de la Generalitat, Pere Aragonès, va apuntar que havia de servir per afrontar la reconstrucció econòmica i social per la crisi de la pandèmia "pensant en els treballadors afectats". Torrent, que en la legislatura passada va ser el president del Parlament i ara era diputat ras d'ERC, substituirà en el càrrec els fins ara consellers Ramon Tremosa i Chakir el Homrani.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Alguns dels principals reptes que tindrà el nou conseller són, per exemple, la recuperació dels sectors més perjudicats per la crisi econòmica causada per la pandèmia –com el comerç, el turisme i la restauració– i la recerca de noves empreses que puguin ocupar el buit de Nissan a la Zona Franca –com per exemple una planta de bateries–. Actualment, hi ha en marxa una taula de reindustrialització, en què la Generalitat també hi és present. També, tant des de l'àmbit d'Empresa com de Treball, hi ha en marxa alguns ERO en indústries com a la planta de Bosch a Lliçà d'Amunt i tancaments com el recentment anunciat de Sandoz a les Franqueses del Vallès, que pot deixar 170 persones sense feina.

L'expresident del Parlament, en el seu dia, va valorar la possibilitat de disputar-li a Pere Aragonès el lideratge electoral del partit en unes primàries, però va descartar-ho. Ell mateix ho va explicar el gener del 2020, quan llavors semblava que les eleccions al Parlament eren a tocar –encara tardarien més d'un any a celebrar-se–. Finalment es va involucrar en la candidatura del nou president de la Generalitat i va acabar de número 3 a les llistes d'Esquerra. La seva presència al nou executiu es donava per descomptada des de fa mesos.

Solé no continuarà

Cada vegada són menys les incògnites que queden per resoldre sobre quins seran els consellers republicans. Segons ha pogut saber l'ARA, Bernat Solé no seguirà al Govern. Fins ara ha sigut el conseller d'Acció Exterior, però aquest departament ha anat a parar a mans de JxCat. S'havia pensat en la seva figura per a la conselleria d'Educació –per la seva trajectòria com a professor de secundària–, però finalment quedarà fora de l'executiu. Segons apunten fonts republicanes, la decisió de no seguir es deu al fet que sobre el conseller hi pesa una sentència d'inhabilitació per haver col·laborat amb l'1-O –quan era alcalde d'Agramunt– que va dictar el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, un veredicte que amb tota probabilitat el Tribunal Suprem refermarà en els pròxims dies. Les mateixes fonts expliquen que, amb aquesta inhabilitació a la cantonada, no es veia iniciant un nou trajecte en un altre departament.

El conseller d'Acció Exterior, Bernat Solé, en una imatge recent al Parlament.

Així, per a la conselleria d'Educació tot apunta cap a Josep González Cambray –diverses fonts l'assenyalen com el nom més probable–, que ja forma part del nucli dirigent de la conselleria com a director general de Centres Públics. Esquerra, malgrat que encara no ha comunicat formalment els noms que ocuparan el Govern, cada vegada té més tancats tots els seus departaments. A part de Torrent i Cambray, Laura Vilagrà serà consellera de Presidència; Teresa Jordà seguirà al capdavant d'Agricultura –que ara incorporarà les competències d'Acció Climàtica–, i Joan Ignasi Elena es posarà al capdavant d'Interior, segons va avançar l'agència Efe aquesta setmana. Només queden per assignar la conselleria de Feminismes i Igualtat, que molt probablement ocuparà la consellera de Salut, Alba Vergés, i la conselleria de Cultura, que segueix en l'aire.

Hi ha un últim dubte en joc. En els últims anys la funció de portaveu del Govern estava associada a la figura del conseller de Presidència, però aquesta vegada no serà així i Laura Vilagrà no exercirà aquesta funció. A Esquerra debaten si les tasques de portaveu aniran a parar a un altre conseller –el mateix Torrent seria una possibilitat– o que una persona que no sigui consellera assumeixi aquesta funció específica.

Més incògnites a JxCat

Les conselleries del Govern es repartiran a parts iguals entre JxCat i ERC: set i set. A la banda dels de Carles Puigdemont hi ha per ara més incògnites. Hi ha confirmat Jaume Giró per a Economia i Victòria Alsina per a Acció Exterior, dos noms avançats per l'ARA, i també que Josep Maria Argimon estarà al capdavant de Salut. El secretari general de Junts, Jordi Sànchez, ha explicat en una entrevista amb l'ARA que siguin quins siguin aquests noms, el que és segur és que hi haurà un relleu en els lideratges.

stats