Política 22/10/2020

Rovira es descarta com a número dos d'Aragonès a les llistes d'ERC

Argumenta que a la candidatura hi ha d'anar gent que pugui ser "sobre el terreny"

Ara
2 min
Marta Rovira: “No hem de tenir complexos per agafar la bandera del diàleg i la negociació”

BarcelonaResolt un dels principals interrogants que planaven sobre la configuració de les llistes d'ERC per a les pròximes eleccions al Parlament. La secretària general del partit, Marta Rovira, ha anunciat aquest dijous que no formarà part de la candidatura, almenys en posicions rellevants de sortida. Es tanca així el debat que hi havia dins la formació sobre si havia de ser la número dos de la llista, per darrere de Pere Aragonès –el vicepresident del Govern–, o fins i tot la cap de llista. El fet d'estar a l'exili ha sigut clau per prendre aquesta decisió.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"El dilema és fins on puc exercir jo la política aconseguint que la meva aportació sigui efectiva. Crec que és un moment molt de país, d'estar sobre el terreny", exposa Rovira en una entrevista a Nació Digital. I ella no ho podria fer, ja que el març del 2018 va marxar a l'exili de Ginebra. "No puc ser sobre el terreny. En canvi, ERC té gent fantàstica amb aquesta vocació de servei públic. Jo hi continuaré sent, no desapareixeré, no penso tirar la tovallola", avisa.

Un altre argument que esgrimeix per justificar la seva decisió és que considera que els partits haurien de poder explicar a la ciutadania que les persones que presenten es podran posar "a disposició del Govern i del Parlament". Rovira afegeix que ara mateix encara està "tot sobre la taula", però ella té "la visió molt clara en aquest sentit". No es posarà al capdavant de la llista. A part de Rovira, a la candidatura d'ERC no hi podran ser tampoc ni el seu president, Oriol Junqueras, ni l'expresidenta del Parlament, Carme Forcadell, ni els exconsellers Raül Romeva i Dolors Bassa, tots condemnats per la sentència del Suprem sobre l'1-O.

Superar el 50% "no és suficient"

Rovira també aborda un dels debats més candents en els quals s'ha instal·lat l'independentisme: què cal fer si s'aconsegueix superar el 50% dels vots en les eleccions del 14 de febrer. Insisteix que és important superar aquest llindar, però que "no és suficient" per garantir que hi haurà la independència. "Sabem que aconseguir-ho no ens portarà a la independència ni a la República, ni l'Estat canviarà la seva estratègia de repressió", conclou.

Malgrat les discrepàncies que els dos socis del Govern han evidenciat durant tota la legislatura, Rovira està convençuda que ERC i JxCat es tornaran a entendre per governar. Això sí, no descarta intentar sumar els comuns a l'executiu –tampoc la CUP–. "Hauran de decidir si estan al costat de la coalició que pensa lluitar contra els lloguers abusius o la pobresa energètica", argumenta. També defensa la vigència de la taula de diàleg i no tanca la porta a negociar els pressupostos general de l'Estat, tot i que demana primer "analitzar i estudiar la proposta".

Malgrat la sentència absolutòria per al major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero, ella descarta per ara tornar de Suïssa perquè està convençuda que l'enviarien igualment a la presó. També planteja si els independentistes encausats haurien de començar a impulsar causes contra la justícia "per prevaricació".

stats