POLÍTICA
Política 03/11/2013

Rull aposta per asseure's ja a acordar una pregunta "clara i ambiciosa"

El secretari d'organització de CDC reclama evitar la confrontació per aquesta qüestió i descarta incloure la tercera via mentre el govern espanyol no proposi una alternativa a la independència

Acn
2 min
Josep Rull, amb la presidenta de la federació de CDC a les Terres de l'Ebre, Imma Juan, i l'alcalde de Gandesa, Carles Luz

GandesaEl secretari d'organització de CDC, Josep Rull, ha assegurat que ara toca asseure's a consensuar la pregunta de la consulta al Parlament un cop totes les formacions polítiques que defensen el dret a decidir han fet pública la seva posició. Rull ha apostat per una pregunta "clara i ambiciosa" i que s'evitin les confrontacions sobre què cal preguntar als ciutadans per evitar que es converteixi en "munició" per a aquells que no volen la consulta.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Rull ha defensat que la tercera via i el federalisme no es poden contemplar en la consulta si no hi ha una proposta alternativa del govern espanyol, com ha fet el britànic en el referèndum escocès. Per a CDC, la pregunta ha de ser clara, s'ha de respondre amb 'sí' o 'no', i ha d'incloure "l'estat propi, la independència, la sobirania o com ho vulgui dir cadascú".

Toca serenitat

Per Rull, ara cal iniciar un període de reflexió "amb tranquil·litat i serenitat" sobre quina ha de ser la pregunta de la consulta. "No ens podem permetre desafinar. Els que estem pel dret a decidir, hem d'anar a una sola veu. El que tenim entre mans és massa important per callar, però massa important perquè es perdi en el soroll", ha assegurat després que el líder d'Unió carregués contra els socis republicans de CiU per reclamar una pregunta "clara i explícita". Un cop tots els partits que defensen la celebració del referèndum han fixat la seva posició sobre quina ha de ser la pregunta, per Rull ha arribat l'hora que el Parlament la concreti. "Hem d'asseure'ns i pactar-ho", ha dit.

Rull ha volgut deixar clar que la tercera via o el federalisme no poden ser plantejats en la consulta mentre no es faci una proposta alternativa a la independència des de les institucions espanyoles. "Ha de venir platejada des del govern espanyol, mentrestant, aquest plantejament és una quimera", ha assegurat. Rull ha posat com a exemple el referèndum escocès, on el govern britànic fa campanya pel no a la independència d'Escòcia proposant una alternativa per millorar la situació política i econòmica dels ciutadans escocesos. "Tenim la sensació que, avui per avui, les institucions espanyoles no posaran res interessant sobre la taula, però estem a l'espera", ha apuntat.

stats