ERC nega un acord amb la CUP en matèria policial però veu marge per arribar-hi

Els republicans urgeixen a tancar aviat la investidura i Aragonès farà dijous una conferència

, i
Xavi Tedó i Quim Bertomeu
5 min
La candidata de la CUP, Dolors Sabater, parlant en la concentració de suport a Marcel

Barcelona¿Tenen o no tenen la CUP i ERC un acord sobre quins canvis cal fer en el model policial de Catalunya? Els cupaires asseguren que sí, mentre que els republicans ho rebaixen i repliquen que hi ha "línies de treball" conjuntes, però encara cap pacte per comunicar públicament. Sigui com sigui, les negociacions per a la investidura de Pere Aragonès continuen avançant i, si fructifiquen, un dels pilars del pacte serà que hi haurà canvis al departament d'Interior i als Mossos d'Esquadra.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La CUP i ERC ja fa dies que negocien i en les seves trobades hi han tingut un protagonisme destacat les protestes contra l'empresonament del raper Pablo Hasél i la gestió dels aldarulls que n'ha fet la policia. Aquest dilluns a primera hora del matí, la cap de llista de la CUP, Dolors Sabater, ha assegurat que els republicans ja havien acceptat uns quants canvis de transcendència, com per exemple que no s’utilitzin bales de foam, que la Brimo no participi en desnonaments i que la Generalitat es retiri de les acusacions contra independentistes. En una entrevista amb TV3, s'ha mostrat molt crítica, per exemple, amb el paper dels antidisturbis: "Els Mossos tenen un problema i és la Brimo, cal posar fi a les males praxis".

Les paraules de Sabater han fet saltar moltes alarmes perquè, si aquest ja és un tema sensible en condicions normals, encara s'ha aguditzat més amb els aldarulls que s'han succeït a Catalunya els últims dies. Un dels primers a reaccionar ha sigut el conseller d'Interior, Miquel Sàmper, que ha qüestionat que l'acord CUP-ERC fos verídic: "Tinc la percepció que no existeix". Finalment, n'han parlat els republicans, que han intentat situar-se a mig camí dels uns i els altres. La secretària general adjunta d'ERC, Marta Vilalta, ha negat que hi hagi cap acord tancat però ha confirmat que tots els plantejaments que ha fet avui Sabater són "línies de treball" que hi ha damunt la taula. En resum, que preveuen prohibir les bales de Foam, repensar les funcions de la Brimo i mirar quin marge hi ha per modificar el paper de la Generalitat quan exerceix d'acusació contra independentistes, però encara no hi ha detalls de com es faria tot plegat.

El número 2 de la CUP, Carles Riera, de la mateixa forma que Vilalta, ha volgut ser més caut i també s'ha posicionat en un terme mig: ni ha confirmat que hi hagi un acord, ni ha desmentit que hi hagi un apropament. En una entrevista a TV3, el líder cupaire ha assegurat que els republicans "han mostrat sintonia" amb les propostes de la CUP i s'han "compromès a aportar solucions". Alhora, Riera ha reconegut que encara no estan "en negociació" i que aquesta setmana ja s'haurien d'entrar "en una fase de compromisos", admetent que en l'anterior es van limitar a "les converses i les propostes".

Els republicans hauran de fer equilibris sobre aquesta qüestió els pròxims dies. Per una banda, necessiten els vots de la CUP per a la investidura i, per tant, hauran d'acceptar alguns plantejaments que fan els anticapitalistes, però per l'altra no poden esmenar la totalitat de la feina d'un departament que ara mateix és de JxCat i d'un cos policial, els Mossos, que ERC podria passar a dirigir la legislatura vinent quan assumeixi, amb tota probabilitat, la conselleria d'Interior. Vilalta s'ha limitat a dir que hi ha "el compromís de treballar" totes les demandes que faci la CUP. Sí que ha aportat un detall: els canvis es vehicularan fent primer una comissió d'estudi al Parlament sobre el model d'ordre públic. A través d'una comissió d'aquestes característiques és com el 2014 es va acabar decidint prohibir l'ús de pilotes de goma.

ERC pressiona

Els canvis del model policial són una de les moltes carpetes que té obertes ERC per intentar trobar suports per a la investidura d'Aragonès. Una altra, per exemple, és mirar de tancar amb JxCat un pacte sobre quin ha de ser el full de ruta de l'independentisme els pròxims anys. Els republicans asseguren que tenen "bones sensacions" en les negociacions però que encara no hi ha res tancat. Aquest dilluns han demanat a la CUP i JxCat celeritat per anar tancant totes les carpetes obertes i que la investidura sigui aviat una realitat. "Cada dia que passem sense un acord i sense concretar les majories, cada dia que passem sense nous instruments al servei de la ciutadania, qui hi surt perdent és la gent i el país", ha assegurat Vilalta.

ERC ha acompanyat aquesta pressió de dues noves cartes damunt la taula: la primera, que Aragonès farà una conferència per explicar les "línies mestres" de la legislatura vinent. És a dir, el principal aspirant a presidir la Generalitat explicarà quins "reptes" i quines "mesures" visualitza els pròxims anys. La segona, revelant quins són, per als republicans, els quatre pilars del mandat vinent: un pla de rescat social immediat, un pla de reconstrucció, un pacte antifexista i establir les bases del "camí cap a la República".

El PSC exigeix apartar els Mossos i la CUP de les negociacions

Que el debat per formar govern se centri en el paper dels Mossos i que la CUP en sigui un dels principals actors són dos factors que el PSC exigeix treure de l'equació postelectoral. Aquest dilluns la vice primera secretària del PSC, Eva Granados, ha qualificat de "fals debat" la discussió sobre el model d'ordre públic. "La negociació hauria de ser al voltant de la pandèmia i de l'economia", ha insistit la dirigent socialista, tot i que no ha renunciat a dir-hi la seva sobre la gestió policial i ha carregat contra l'"abdicació del Govern" en temes de seguretat. Segons Granados, falta una "autoritat pública" després de les "declaracions tèbies" i "la falta de suport" de l'actual executiu als Mossos.

En aquest sentit, la número 2 de Salvador Illa ha instat el Govern a condemnar la violència "de manera explícita". Però sobretot s'ha centrat en la CUP, de qui creu que ERC i JxCat "són presoners". I precisament perquè els cupaires "clarament no condemnen la violència", no estan "preparats" per formar part de l'executiu. D'aquesta manera, el PSC no només demana que els Mossos no entrin en les negociacions, sinó que la CUP tampoc tingui un seient en la taula on es parla del futur Govern.

La presidència del Parlament

Un altre dels punts calents de la negociació de la investidura és qui assumeix la presidència del Parlament. JxCat hi aspira, recordant que els últims temps sempre ha sigut per a la segona força independentista, però la CUP també s'hi postula. En la mateixa entrevista amb TV3, Sabater ha insistit que no volia entrar en "el joc de les cadires" però sí que ha admès que "el Parlament ha d'apujar un grau en l’assumpció de responsabilitats" i que pot ser "una bona aportació" que la CUP comandi la cambra. "Si hem d’assumir la presidència, l’assumirem", ha subratllat. També ha encès el debat l'expresidenta de la cambra Carme Forcadell, que ha apostat perquè la presidència recaigui en una dona d'esquerres, cosa que alimenta que sigui la mateixa Sabater. ERC no ha volgut polemitzar amb la qüestió però Vilalta ha assegurat que coincidia amb Forcadell.

stats