Sánchez aprofita el 8-M per carregar contra el "masclisme descarnat" de Vox

El partit d'Abascal qualifica de "propaganda" el 8-M i el vincula a l'expansió del covid

3 min
La ministra d'Igualtat, Irene Montero, l'actriu Daniela Santiago, i el president del govern espanyol, Pedro Sánchez.

BarcelonaVox acaba d'irrompre al Parlament de Catalunya com a quarta força amb 11 diputats, però en l'arena política espanyola ja fa més temps que hi campa. El partit d'ultradreta ha estat molt present aquest dilluns en l'acte institucional del govern espanyol per commemorar el Dia Internacional de les Dones. El president de l'executiu, Pedro Sánchez, ha aprofitat aquesta diada per acusar la formació d'extrema dreta de promoure un "discurs d'odi" i un "masclisme descarnat" que "no només vol frenar els avenços" en igualtat, sinó que el seu objectiu és "retrocedir" a temps anteriors.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En un acte celebrat al ministeri d'Igualtat en què s'ha lloat el paper de les dones en la lluita contra la pandèmia, Sánchez ha assegurat que Vox sent "nostàlgia" de les èpoques on l'home tenia un paper omnímode i ha presentat el seu gabinet com la garantia per barrar el pas a aquest retorn al passat. Fins i tot ha recorregut a un documental estrenat recentment que repassa el cas d'assetjament sexual que fa 20 anys va tenir com a víctima Nevenka Fernández. També ha barrejat "feminisme" i "unitat" assegurant que la lluita de les dones cohesiona tant el seu govern com la societat. En aquest sentit, ha intentat enterrar ni que fos per una estona les diferències sempre presents que hi ha en el seu executiu entre els dos socis, el PSOE i Podem, i ha agraït "la tasca" que fa la ministra de Igualtat, Irene Montero. Fins i tot s'ha mostrat convençut que pròximament l'executiu podrà desencallar la llei de llibertat sexual -coneguda com la llei del 'només sí és sí'- que en el seu dia va provocar tibantors entre els dos socis.

El president del govern espanyol també ha reivindicat les polítiques d'igualtat del seu govern. Entre els exemples que ha escollit hi ha el fet mateix de recuperar el ministeri d'Igualtat, de tenir un govern paritari, que les dues cambres legislatives estiguin presidides per dones -Meritxell Batet i Pilar Llop, totes dues socialistes- i que hi hagi una dona al capdavant de la Guàrdia Civil -María Gámez-. Tot i això, ha admès que queda molt per millorar, ja que ha reconegut que la pandèmia ha "aguditzat la bretxa de gènere". "Sabem que ens queda molta feina per fer", ha reconegut.

També ha pres la paraula la ministra d'Igualtat, Irene Montero, que ha situat Espanya com un "referent internacional en polítiques públiques feministes", però també ha reconegut que hi ha molts deures pendents. "Espanya no es pot seguir construint amb les dones en un racó. No pot permetre's que només unes quantes trenquin el sostre de vidre mentre la majoria segueixen lligades a un terra enganxifós", ha afegit. Com Sánchez, ha volgut evitar les polèmiques i, en unes declaracions a RNE prèvies a l'acte, ha assegurat que acatava la decisió de que prohibissin a Madrid les manifestacions pel 8-M. Tot i això, ha lamentat que l'extrema dreta es pugui manifestar "amb total impunitat" quan li sembla bé.

Manifest de Vox i rèplica del PP i Cs

Precisament aquest dilluns Vox ha fet públic un manifest carregant contra les reivindicacions del 8-M, que ha titllat de "propaganda". La formació d'extrema dreta ha anunciat que els seus càrrecs institucionals no assistiran a cap acte vinculat amb aquest tema i ha proposat que el 8-M es converteixi en "dia nacional de les víctimes del coronavirus". El manifest acusa el govern espanyol d'haver contribuït avui fa just un any a la propagació del virus permetent llavors les manifestacions multitudinàries malgrat de "la greu informació de la qual disposava" sobre la situació sanitària -Vox va fer aquell mateix dia un míting multitudinari a Madrid-. "El 8 de març s'ha convertit en una data manipulada ideològicament i utilitzada com una arma llancívola que enverina la societat", conclou el text.

El líder del PP, Pablo Casado, aquest dilluns en l'acte del seu partit sobre el 8-M.

En clau política, la jornada ha servit perquè es torni a visualitzar un cop més que la tensió no només afecta als socis del govern espanyol, sinó també a la dreta. El PP ha coincidit amb Vox en criticar que s'autoritzessin les manifestacions del 8-M d'ara fa un any, però de seguida ha intentat marcar distàncies amb els de Santiago Abascal. El líder popular, Pablo Casado, ha reivindicat el "feminisme liberal" del seu partit i ha dit que no accepta "lliçons" de Vox en matèria d'igualtat. En aquesta batalla també hi ha posat el seu gra de sorra la líder de Cs, Inés Arrimadas, que ha criticat "el negacionisme carca" de Vox en matèria feminista. En el seu cas, però, també ha mirat cap a l'esquerra lamentant "el sectarisme desbocat" de Podem.

stats