Sánchez i Aragonès s'emplacen mútuament a reprendre el diàleg

El president espanyol espera "canalitzar" el conflicte català per "vies democràtiques i legals"

3 min
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, aquest dimecres durant la sessió de control al Congrés

MadridLa confecció del Govern a Catalunya encara està en fase de negociació, però aquest dimarts ha semblat que Pedro Sánchez i Pere Aragonès actuessin com si ja estigués fet. L'un des del Congrés en resposta al portaveu d'ERC, Gabriel Rufián, i l'altre des de la presentació de les futures presons de la Zona Franca, s'han emplaçat mútuament a reprendre el diàleg sobre el conflicte entre Catalunya i l'Estat. "Esperem posar en marxa la Comissió Bilateral de negociació entre el govern espanyol i la Generalitat", ha assegurat el cap de l'executiu espanyol, que ha deixat en l'aire si es referia a la taula de diàleg pactada amb ERC arran del seu aval a la investidura o bé a la Comissió Bilateral en què les dues administracions aborden qüestions sectorials.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aragonès ha recollit el guant des de Barcelona i ha instat Sánchez a convocar la taula de negociació política "com més aviat millor", ja que ha anotat que és també un òrgan bilateral com els altres referits a àmbits econòmics, socials o ambientals. De fet, sobre aquests àmbits ja hi ha hagut reunions últimament a diferents nivells, ha comentat el líder republicà. Aragonès ha urgit a arrencar la legislatura amb la conformació del Govern i s'ha mostrat esperançat que les converses amb JxCat i la CUP arribaran a bon port. En aquest sentit, ha transmès confiança als equips negociadors.

La taula de diàleg està encallada des que va esclatar la pandèmia i des que la legislatura catalana es va abocar a unes noves eleccions quan l'expresident Quim Torra va anunciar que la donava per morta. Les apel·lacions d'una banda i l'altra a aprofundir en el diàleg no s'han traduït materialment i l'única reunió que es va celebrar amb prou feines va servir per emplaçar-se a una altra trobada. Aquest dimecres Sánchez ha tornat a fer-hi referència arran d'una interpel·lació de Rufián, que ha decidit elevar el to en constatar les intencions del PSOE de treballar-se el suport de Cs al Congrés. L'intent de moció de censura a Múrcia va ser un indicador i els republicans han recuperat el discurs previ a l'aprovació dels pressupostos, en què miraven de presentar-se com l'únic soci possible per tirar endavant mesures progressistes.

"Què fan? Què pensen fer?", ha preguntat Rufián, que ha advertit a la vicepresidenta Carmen Calvo que només podrà aprovar una llei de memòria democràtica si suma els 13 diputats d'ERC, i a la ministra María Jesús Montero en relació amb mesures de més progressivitat fiscal. De fet, el portaveu republicà ha començat la seva intervenció qüestionant la democràcia espanyola i ha criticat l'executiu per no investigar si Mikel Zabalza va morir torturat a la caserna de la Guàrdia Civil d'Intxaurrondo i per mantenir nou persones empresonades per un referèndum. Sánchez ha replicat que el seu gabinet treballa per perfeccionar la democràcia espanyola i, entre altres coses, per "canalitzar conflictes com el català per les vies democràtiques i legals".

Campo utilitza el retorn de Serret per negar la repressió

Si a Catalunya ja hi ha hagut alguns dards des de l'òrbita de JxCat pel retorn de Meritxell Serret, el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, ha afegit ingredients indirectament utilitzant aquest moviment per negar que Espanya sigui un estat "repressor". "Ha tornat, ha quedat en llibertat i ha recollit l'acta de diputada", ha descrit el ministre en resposta al diputat de la CUP Albert Botran, que ha agafat el fil de Rufián. L'exconsellera i eurodiputada Clara Ponsatí ha piulat a Twitter que era previsible que aquesta fos la reacció del govern espanyol: "Es veia venir".

El portaveu anticapitalista ha recordat la promesa de "desjudicialització" de Sánchez quan va accedir a la presidència i ha assenyalat que l'aprovació de la llei d'amnistia registrada aquest dimarts al Congrés podria ser un pas "sincer" en aquest sentit. Conscient de les poques perspectives d'èxit de la iniciativa, Botran ha retret la manca de "voluntat política" per revertir la situació de repressió per la paràlisi, ha dit, de la reforma de la sedició i els indults.

"No em parli de presos polítics perquè no ho consentiré", li ha respost Campo, que ha avisat Botran que la "mania persecutòria contamina el seu discurs". El ministre ha recomanat al diputat que es llegeixi la llei de l'indult per justificar que la tramitació s'estigui allargant, i que hi hagi hagut altres procediments molt més ràpids, i ha argumentat que per reformar el Codi Penal cal un "afinament dels textos normatius". "On veu repressió, jo hi veig estat de dret; on veu Procés, jo hi veig catalans que volen girar full", ha conclòs Campo. Com Sánchez, el ministre de Justícia també ha receptat diàleg dins del marc constitucional, però primer cal que hi hagi un nou Govern a Catalunya.

stats