Sánchez demana a Casado suport per indultar els presos

El líder del PP promet recórrer al Suprem i el president espanyol replica que hi ha "un temps per al càstig i un per a la concòrdia"

4 min
Pablo Casado, davant per davant de Pedro Sánchez durant la sessió de control al govern espanyol al Congrés.

MadridAmb la decisió de Pedro Sánchez d'aplanar el camí a l'indult dels presos polítics, i tot i l'informe en contra del Suprem conegut aquest mateix dimecres, la política espanyola ha entrat en un nova etapa. La discussió ja no és si el consell de ministres concedirà la mesura de gràcia, sinó que la Moncloa i la dreta espanyola estan en el terreny dels arguments i els retrets, davant la promesa del PP, Vox i Ciutadans de recórrer els indults al Suprem. Aquest nou escenari ha cristal·litzat aquest dimecres al Congrés, on el president espanyol ha defensat per primer cop els indults en seu parlamentària i ha demanat al cap de l'oposició suport en aquest sentit en un tens cara a cara en què, de nou, Pablo Casado ha vaticinat els últims dies de la legislatura.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Dimarts, des de Brussel·les, el president espanyol va advertir que es guiarà pel "diàleg" i no per la "revenja" en la concessió dels indults, i aquest dimecres ha assenyalat a l'hemicicle que "hi ha un temps per al càstig i un temps per a la concòrdia". "Vostè podria almenys comprometre's amb l'Estat i defensar el govern com va fer el PSOE quan va donar suport al seu govern en un moment tan difícil com el del 2017 amb la declaració unilateral d'independència que van fer al seu partit i al govern [espanyol]. Vostès no van defensar l'Estat i van erosionar els fonaments de la convivència. Siguin responsables i donin suport al govern", ha dit Sánchez.

Sánchez a Casado: "Hi ha un temps per al càstig i un altre per a la concòrdia"

Unes paraules que no només han topat amb l'oposició de Casado i la cúpula del PP, que ha carregat contra els indults, sinó també del mateix president del Suprem i del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) en funcions, Carlos Lesmes, que en un acte ha assenyalat que "un indult quan no hi ha concòrdia és difícil d'acceptar". La falta de penediment, així com també les paraules del president d'Òmnium, Jordi Cuixart, que "ho tornaria a fer", són dos dels arguments que branda l'informe del Suprem per oposar-se a l'indult als 12 líders independentistes condemnats pel Procés.

Casado sap que té el suport del president del CGPJ en aquest tema. Durant la sessió de control, ha insistit que el PP emprendrà totes les vies legals possibles per tombar els indults dels presos amb la presentació d'un recurs al Tribunal Suprem. També s'ha comprès a modificar el delicte de sedició al Codi Penal si governen per endurir-lo i tipificar com a delicte la convocatòria de referèndums. De fet, el cap de l'oposició ha començat la seva intervenció parafrasejant tot tipus de declaracions que va fer Sánchez abans de les últimes eleccions generals, quan assenyalava que els indults s'havien d'acabar, que ningú podia estar per sobre de la llei i que calia prohibir els referèndums il·legals, i també quan assegurava que garantiria que es complís la condemna sencera.

Fonts del PP asseguren que poden presentar un recurs al Suprem, però no està clar que sigui així, ja que només hi tindria dret Vox per haver estat acusació popular en el judici al Procés. "Seria el primer indult de la història que no només no es basa en el penediment sinó que ho fa en la reincidència", assenyalen les mateixes fonts, que també veurien "irresponsable" que Sánchez fes firmar al rei la mesura de gràcia. Si bé Casado ha tirat d'hemeroteca per posar Sánchez en evidència, el president espanyol també li ha recordat que l'actual líder del PP ha manifestat en més d'una ocasió que s'oposava a l'estratègia que va seguir Mariano Rajoy l'1-O. En aquest sentit, els populars puntualitzen que el rebuig va ser per falta de duresa de l'expresident espanyol.

L'estabilitat de la legislatura

El PP insisteix que Sánchez concedirà els indults per pagar el preu de l'estabilitat de la legislatura, però el president espanyol ha insistit una vegada i una altra que faria el mateix si el PSOE tingués 300 dels 350 diputats de la cambra. "Vostè és el president d'Espanya gràcies als que volen acabar amb Espanya, i això és tot el que pot ser vostè", ha dit Casado, que reiteradament ha acusat el líder socialista de "mentir" i actuar en contra dels interessos dels espanyols. El fet és que en les preguntes posteriors, tant del portaveu del PNB, Aitor Esteban, com de la d'EH Bildu, Mertxe Aizpurua, Sánchez s'ha compromès a complir els acords de la investidura com a "govern progressista" i ha deixat clar que no té res a pactar amb la dreta.

El president espanyol ha decidit capitalitzar el debat sobre els indults. A preguntes posteriors, el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, no ha sortit del guió de les últimes setmanes, i menys encara la vicepresidenta primera, Carmen Calvo, que no ha volgut mencionar el tema. De fet, dimarts va decidir a última hora no participar en la sessió de control al Senat quan se li hauria preguntat justament pels indults, i aquest dimecres s'ha escapolit de la premsa sense gairebé ni parlar-ne en la resposta que li ha llançat el PP. Génova considera que el PSOE tindrà un problema intern greu per pair l'indult, mentre que Unides Podem celebra la decisió de Sánchez i que hagi canviat de posició en dos anys.

stats