Sánchez emplaça ERC a considerar un "govern d'esquerres" liderat pel PSC

Fonts de la Moncloa, però, admeten que no els fa por una repetició electoral perquè creuen que tindrien millors resultats

4 min
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, durant la sessió de control al Congrés.

MadridEl bloqueig total en les negociacions entre ERC i Junts per Catalunya, amb l'amenaça d'una repetició electoral, ja es fa sentir a Madrid. Significaria els tercers comicis aquest 2021 en un moment en què la Moncloa volia estabilitat per tirar endavant les reformes per sortir de la crisi del coronavirus. Però alhora una nova convocatòria a les urnes els podria servir per treure's l'espina de les eleccions madrilenyes amb una nova victòria del PSC -el 14-F va empatar amb escons amb els republicans però va guanyar en vots- i uns previsibles mals resultats per al PP de Pablo Casado, crescut per les eleccions madrilenyes.

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha urgit aquest dimecres els partits catalans, durant la sessió de control al Congrés, a formar govern com més aviat millor i evitar una nova cita a les urnes, tot i que fonts de la Moncloa admeten en privat que una nova cita a les urnes no els aniria malament perquè les enquestes els donen uns resultats millors. En resposta a una pregunta del portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, sobre quins són els plans que té el govern espanyol per al que queda de legislatura, Sánchez ha assegurat que el seu desig és que "hi hagi un govern com més aviat millor a Catalunya" per poder "recuperar el diàleg territorial tan necessari per al país".

De nou, el president espanyol ha deixat clara quina és la seva preferència, encara que no surtin els números: que el lideri el PSC. Però ara ha emplaçat ERC a considerar la possibilitat d'un "govern d'esquerres" liderat pels socialistes catalans on podrien tenir cabuda d'altres formacions com els comuns o els mateixos republicans. "Arribats a aquest punt potser a Catalunya es podria pensar en un govern d'esquerres liderat per qui va guanyar les eleccions, que és el PSC", ha conclòs Sánchez després de retraure a Rufián que potser ja està fent precampanya electoral des de l'hemicicle. I és que el portaveu republicà ha llançat diferents dards a Junts per Catalunya posant en un mateix sac "la ultradreta espanyola i la dreta independentista catalana" per haver anomenat els d'ERC "filosocialistes".

"El que no entenen és que vulguem dialogar i fer política amb vostès. Però és que no som el mateix que vostès, sinó que volem dialogar i fer política amb vostès perquè no creiem en vostès, sinó en el moment històric que ens ha tocat viure a tots", ha dit Rufián, que ha advertit a Sánchez que a Madrid "va guanyar l'esquerra a l'esquerra" del PSOE i que és necessari que Ferraz "en prengui nota", perquè "el que no faci ara no ho farà amb un govern del PP i Vox, i si no pregunti-ho a Zapatero". És més, ha recordat al president espanyol que ja no pot comptar amb Ciutadans i que per això ha de moure fitxa respecte a Catalunya.

Fonts de las Moncloa celebren que Rufián hagi reconegut "per fi" que "governen amb la dreta sent un partit d'esquerres", i consideren que això ja és un primer pas, al temps que confien que "prenguin nota" i permetin un "debat profund sobre la democràcia" i "almenys cridin a governar qui ha guanyat les eleccions". Mentrestant, l'executiu espanyol continua criticant el discurs de JxCat com és habitual en cada sessió de control. En aquesta ocasió, la ministra d'Exteriors, Arancha González Laya, ha acusat JxCat de voler una Catalunya "cada vegada més petita". "De la meitat més 1 han passat a un quart més 1", ha replicat a la diputada Mariona Illamola, que ha carregat contra l'executiu espanyol per abonar la "via turca" contra l'independentisme.

Pedro Sánchez i Pablo Casado, cara a cara al Congrés.

Picabaralla entre Sánchez i Casado

La referència de Rufian no ha estat el primer cop que s'ha mencionat l'expresident espanyol José Luis Rodríguez Zapatero durant la sessió de control d'aquest dimecres al Congrés, la primera després de tres setmanes pel parèntesi de les eleccions madrilenyes. Com ja és habitual, el cara a cara entre Sánchez i Casado ha estat agre, centrat en els mals resultats dels socialistes i en el debat sobre si cal una modificació jurídica després de l'estat d'alarma.

Mentre que el PP pressiona per a un pla B, la Moncloa manté que les comunitats autònomes ja tenen eines suficients i les anima a esprémer totes les opcions que no siguin la restricció de drets fonamentals. I, en cas de fer-ho, que recorrin al Suprem, on encara no ha picat a la porta cap govern autonòmic malgrat que diferents Tribunals Superiors de Justícia -com el d'Euskadi, el de Navarra i el de les Canàries- han tombat els respectius tocs de queda al considerar-los desproporcionats.

"El miro, l'escolto atentament i penso que la història es repeteix: se li està posant cara d'Albert Rivera", ha dit entre rialles de la bancada socialista Sánchez a Casado, a qui ha recriminat que vulgui una nova cita a les urnes -tot i que el PP no ha demanat formalment unes noves generals-. En aquest sentit, el president espanyol ha insistit que Espanya necessita "estabilitat política" i que es compleixin els "32 mesos de legislatura restants, a més de vacunar i vacunar i vacunar". Per això ha tornat a proclamar que "l'estat d'alarma és el passat i cal mirar cap al futur" amb una "recuperació econòmica que comencem a veure en dades".

"Se li està posant cara de Zapatero", ha contestat immediatament el cap de l'oposició, sobre els brots verds que va prometent la Moncloa, i li ha recriminat que ara parli d'"estabilitat política" després d'haver arribat al poder inicialment a través d'una moció de censura. "Vostè és un aneguet coix, deixi de'enterrar el cap sota terra com un estruç perquè la seva obstinació costa vides", ha conclòs.

stats