Política 31/01/2023

Sánchez reconeix davant de Feijóo que cal corregir la llei del 'només sí és sí'

El president espanyol recupera el discurs més esquerrà per contrarestar els atacs del PP

3 min
Pedro Sánchez durant el cara a cara amb Feijóo al Senat

MadridEl president espanyol, Pedro Sánchez, ha fet servir al Senat un estratagema molt antic en el parlamentarisme: intentar emmascarar una polèmica amb una intervenció llarguíssima (més de dues hores) i amb un anunci (la pujada del salari mínim fins als 1.080 euros). Però Sánchez no tenia més remei avui que baixar al fang i reconèixer l'esvoranc que ha obert a la seva coalició i, cosa més important, a les seves expectatives electorals, les rebaixes de penes a agressors sexuals producte de l'aplicació de la llei del només sí és sí. "La llei de garantia de llibertat sexual ha tingut com a conseqüència no desitjada la rebaixa de penes en alguns casos. És una qüestió tècnica que no reflecteix la voluntat del govern ni dels grups parlamentaris que hi van donar suport. Els efectes indesitjats es corregeixen, però sobren els insults", ha dit Sánchez.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

I és que la dreta ha trobat en les rebaixes de penes i excarceracions d'agressors sexuals (més de 300 fins ara) un filó per atacar el govern espanyol, sobretot la part del PSOE, que finalment no ha aguantat la pressió i ha anunciat la voluntat d'introduir canvis en la llei. El líder de l'oposició, Alberto Núñez Feijóo, ho ha aprofitat per acusar Sánchez de ser responsable "del major pas enrere de la lluita feminista" i l'ha acusat d'haver aprovat la llei "sent conscient" que hi hauria rebaixes de penes perquè l'havien avisat. El grup socialista al Congrés busca ara tramitar la modificació de la llei de la manera més ràpida possible tot i l'oposició de Podem i la ministra responsable de la llei, Irene Montero. Els dos grups treballen per arribar a un acord. La titular d'Igualtat ha rebut aquesta tarda el suport explícit de la vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, que ha tancat files amb el contingut de la normativa i no ha volgut entrar en les discrepàncies entre els socis de coalició.

Xoc al Senat

El govern espanyol, però, no vol que aquesta polèmica domini l'agenda perquè no té res a guanyar i ho aposta tot a l'economia i al discurs social en els cara a cara directes entre Sánchez i Feijóo al Senat com el d'avui. El president espanyol juga amb l'avantatge que no té limitació de temps en les seves intervencions i avui ha dedicat més de dues hores a fer les dues coses: cantar les excel·lències de l'economia, agafar les banderes de l'esquerra i intentar soscavar la figura de Feijóo. Així, Sánchez ha vingut a avalar les crítiques de la ministra Ione Belarra a Mercadona copiant el seu discurs, tot i que sense citar el nom de l'empresa. "Si una empresa té uns beneficis de 600 milions, perquè aquest guany va només a les mans d'uns pocs, el conseller delegat o el director financer, en lloc de les caixeres, els transportistes o els reposadors?", s'ha preguntat abans d'interpel·lar directament Feijóo: "Quins interessos defensa vostè?"

Sánchez a Feijóo: "Per què estan recorrent davant el TC l'impost de solidaritat a les grans fortunes? Quins interessos defensa?"

Feijóo s'ha esforçat a aigualir l'optimisme econòmic del govern i a atacar la vàlua dels membres de l'executiu, però aquí el tret li ha sortit per la culata, perquè Sánchez ha aprofitat per recordar alguns noms il·lustres d'exministres del PP condemnats en diversos casos de corrupció com Rodrigo Rato, Eduardo Zaplana o Jaume Matas.

Sánchez ataca a Feijóo pels casos de corrupció del PP

Com no podia faltar en qualsevol intervenció de Feijóo, avui també ha patit un lapsus que ha provocat l'estupefacció tant de la bancada socialista com entre els periodistes. "Com no he de dubtar del seu govern si vostè ha cessat 40 ministres en 40 anys!", ha clamat el dirigent gallec des de la tribuna en dues ocasions. El que volia dir Feijóo és que Sánchez ha nomenat 40 ministres en quatre anys però només n'ha cessat 13 per pèrdua de confiança, mentre que cinc més han abandonat l'executiu per anar a ocupar altres càrrecs (Josep Borrell) o per decisió pròpia (Pablo Iglesias).

Un cop més Feijóo ha estat víctima del seu nerviosisme davant l'allau de dades de Sánchez i les seves provocacions. Això sí, ha fet gala de la seva ironia gallega: "Gràcies per la brevetat, senyor Sánchez". Al final del xoc, la sensació és que al president espanyol li havia funcionat la seva estratègia i havia aconseguit sortir airós d'una situació compromesa. I un cop més, Feijóo s'ha disculpat davant dels seus per la seva manca de punch: "Jo no he vingut a la política a dividir, a enfangar, a mentir i a insultar", ha dit, no se sap ben bé si a Sánchez o a Ayuso.

stats