Sánchez treballa per ser investit abans que Elionor faci 18 anys

El 31 d'octubre se celebra l'acte de jurament de la Constitució de la princesa d'Astúries al Congrés

3 min
El líder del PSOE, Pedro Sánchez, a les jornades del grup Socialistes i Demòcrates del Parlament Europeu, a Madrid

MadridJoan Carles I navega a Sanxenxo; Felip VI ha inaugurat aquesta tarda el fòrum de La Toja, també a Galícia; la princesa Elionor continua a l'acadèmia militar a Saragossa, i Pedro Sánchez promet que hi haurà nou govern "els pròxims dies". D'aquí un mes, concretament el 31 d'octubre, tots quatre coincidiran al Congrés de Diputats en la sessió de jurament de la Constitució de la princesa Elionor per la seva majoria d'edat. Una cita històrica a la qual Sánchez vol arribar com a president investit i no pas en funcions com fins ara. I això que les negociacions semblen enverinar-se amb les resolucions del Parlament.

L'ARA ja va publicar que Sánchez intentarà una investidura ràpida i fonts de la Moncloa insisteixen que, com menys s'estiri la negociació amb les formacions sobiranistes, millor. L'amnistia planarà sobre l'acte del 31 d'octubre si aquell dia està en procés de tramitació, però seria per al líder del PSOE un cost assumible i preferible a no haver lligat encara els suports d'uns partits que, probablement, plantaran la successora de Felip VI. No serà un dia plàcid per al president espanyol.

Per a la Moncloa no és determinant presentar-se a l'acte amb la feina feta, sinó que la prioritat és que la negociació arribi a bon port, però l'entramat institucional de l'Estat sempre voldrà que una cita d'aquestes característiques es desenvolupi en un clima com més normal millor. Preguntada per l'ARA, la Zarzuela oficialment no vol entrar en qüestions de preferències i es limita a constatar que és una sessió que correspon al govern espanyol demanar-la i al Congrés convocar-la. Tanmateix, la celeritat amb què el rei faci la ronda de consultes i designi el nou candidat un cop Feijóo fracassi serà indicativa.

La Casa del Rei no avança si aquest mateix divendres ja hi haurà data per a les noves entrevistes amb els partits. Quan el líder del PP constati que la majoria absoluta de la cambra baixa li gira l'esquena, la presidenta Francina Armengol comunicarà al monarca que el candidat que va designar no ha obtingut el suport per ser investit. I poc després la Zarzuela ja podria anunciar la nova ronda de consultes. En la primera no va esperar gens, de manera que és possible que la convoqui dilluns o dimarts de la setmana que ve i que dijous i divendres Sánchez ja tingui una data d'investidura fixada en l'horitzó mentre rebi els líders europeus en la reunió dels Vint-i-set a Granada.

De l'optimisme a la tensió

El líder socialista s'ha pronunciat aquest dijous per primera vegada després de les dues primeres sessions del debat d’investidura de Feijóo, a qui ha qualificat de “candidat fallit”. En la clausura de les jornades del grup parlamentari Socialistes i Demòcrates de l’Eurocambra, celebrades a Madrid, ha assegurat que el líder del PP va demostrar “no tenir projecte” més enllà de “vendre la mateixa por i frustració que han viscut des del 23 de juliol”. “Nosaltres, esperança i optimisme”, ha subratllat, en la mateixa línia que la líder de Sumar, Yolanda Díaz, que ja ha donat per fet que la traducció del que va sortir de les urnes “serà realitat” i que cal discreció perquè les negociacions fructifiquin. El clima ha canviat amb la resposta del PSOE a les condicions de Junts i ERC per a la investidura expressades al Parlament, que condicionaran la sessió d’investidura de Feijóo d’aquest divendres. El frame serà el xoc entre potencials aliats i servirà en safata el discurs al líder del PP, que obligarà el PSOE a explicitar el rebuig a un referèndum

stats