Política 10/02/2020

La secretària judicial recorda "l'espectacle dantesc" del 20-S a Economia: "Estàvem perduts"

El guàrdia civil responsable de seguretat: "Sànchez tenia la iniciativa i Laplana assentia"

Ot Serra
4 min
El major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, a l’Audiència.

San Fernando de HenaresMontserrat del Toro, la secretària judicial que va haver de sortir per la terrassa del segon pis de l'edifici de la conselleria d'Economia, ha tornat a reviure la llarga jornada del 20 de setembre de 2017. Aquesta vegada ho ha fet en el judici contra el major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, i l'antiga cúpula d'Interior, que té lloc a l'Audiència Nacional de San Fernando de Henares. La lletrada del jutjat 13 de Barcelona, però, ha declarat per videconferència. És recordada la seva compareixença al Tribunal Suprem, en la qual va manifestar que va passar "por" al llarg del dia i va fer un relat apocalíptic, inclòs de l'exterior, tot i que no va sortir de l'edifici. També va explicar que va demanar abandonar la conselleria en helicòpter. "Estàvem perduts", ha recordat en la seva intervenció aquest dilluns, en referència al moment en què va pujar a un terrat des d'on es veia "l'espectacle dantesc" del carrer. "Aquí o sortim per l'aire o no hi ha sortida", ha reiterat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Finalment, després de negar-se a sortir de la conselleria per la porta principal, va acabar fent-ho pel teatre Coliseum de la Gran Via de Barcelona, superant un mur que separava els dos terrats. "Era de nit i tot es torna terrible. A part de la por que un sent, jo vaig dir que no el podia saltar. Un mosso va posar un genoll com si fos un tamboret, el vaig utilitzar com una escaleta i vaig passar pel mur. A mi em va semblar més baixa l'altra banda i no em podia despenjar. Hi havia unes escales que permetien baixar, no recordo com vaig fer-ho i vaig fer un salt. No em va semblar el lloc més adequat per sortir, però no em va quedar mes remei", ha relatat. Després, encara va estar "mitja hora atrapada en un camerino" del teatre fins que va acabar sortint al carrer.

En la jornada monogràfica sobre el 20-S d'aquest matí, la intendent dels Mossos Teresa Laplana ha estat el blanc de l'acusació, més que no pas Trapero, i Del Toro ha deixat clar que en cap moment va parlar directament amb ella. Olga Tubau, advocada de Laplana, l'ha posat en contradicció en relació amb un moment que la secretària judicial ha assegurat que la va veure a primera hora del matí, però la intendent encara no havia accedit a la conselleria. Amb qui mantenia comunicació Del Toro era amb el tinent de la Guàrdia Civil responsable de la policia judicial –vestit de paisà–, que li va transmetre que Laplana no considerava oportú prendre mesures d'ordre públic. "No preveia que hi hagués cap alteració de l'ordre públic", ha afegit. Quan li ha preguntat Tubau, ha contestat que els Mossos no van fer cap "acte d'obstaculització" de la diligència judicial. "Amb mi no", ha aclarit.

Tanmateix, l'interrogatori ha versat poc sobre els acusats i la testimoni s'ha limitat a repetir el que va percebre de la manifestació al carrer, inclosa la suposada presència de l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell, que no hi era. "Em va semblar reconèixer la veu d'una política, en el sentit que quan vaig sentir el que deia, un guàrdia civil em va dir que era la senyora Forcadell. Comences a relacionar un timbre característic... és l'única que vaig poder reconèixer", ha afirmat. També ha explicat que a primera hora ja va veure una "conducta molt agressiva i violenta" d'un ciutadà envers un guàrdia civil que custodiava l'entrada de l'edifici –"crec que el va escopir", ha recordat, com ja va fer al Suprem–, motiu pel qual va demanar a l'institut armat que demanés "ajuda" per allunyar la multitud de l'accés al departament. Del Toro ha tornat a entonar el relat de la por, però menys exagerat que al Suprem.

Abans de la secretària judicial, ha estat el torn del tinent de la Guàrdia Civil B35974S, responsable de seguretat de l'operatiu que va escorcollar el departament. És qui ha repetit l'argument més incriminatori cap a Laplana, quan ha assegurat que Jordi Sànchez "tenia la iniciativa i la intendent assentia o no deia res", en referència a les peticions d'elaborar un passadís de seguretat. Tubau ha volgut girar l'argument i ha preguntat al compareixent si els membres de la Guàrdia Civil van assentir també quan l'exlíder de l'Assemblea va proposar que els detinguts entressin amb cotxes no logotipats a la conselleria. "El company va dir que d'acord", ha admès el tinent, que també ha explicat que va parlar "contínuament" amb l'exdiputat de JxCat al Parlament.

El fiscal Miguel Ángel Carballo ha intentat animar el tinent perquè descrivís la suposada perillositat de la concentració i li ha preguntat si va presenciar "algun intent de la gent per entrar tumultuosament" a la conselleria. "Durant el dia no, però sí a la nit, cap a les dues o les tres de la matinada, que va ser quan va actuar la Brimo", ha apuntat el compareixent. També ha respost si els agents que custodiaven l'entrada van témer per la seva integritat, tal com li ha demanat el fiscal, i ha assegurat que hi havia "tensió" perquè "qualsevol espurna podia fer saltar la massa".

Una jornada preparada amb antelació

Si alguna novetat ha aportat la declaració de Del Toro ha estat que la quarantena d'escorcolls per al 20 de setembre es van preparar amb antelació en una sèrie de reunions a la Ciutat de la Justícia, en presència del tinent coronel de la Guàrdia Civil, Daniel Baena, altres responsables de l'institut armat i també representants de la Fiscalia. Quan li ha preguntat Tubau, ha afirmat que no es va expressar "desconfiança" envers els Mossos, però ha assenyalat que no es va plantejar la idea d'avisar la policia catalana que tindrien lloc aquests escorcolls. De fet, els Mossos en van tenir constància a primera hora del matí del mateix dia 20. En les seves declaracions, tant al Suprem com a l'Audiència Nacional, Trapero ha manifestat que la coordinació hagués estat diferent i s'hagués traslladat la magnitud de l'operatiu abans.

stats