Política 28/07/2014

Els assessors del Govern veuen garantides les pensions des del primer dia de la independència

El Consell Assessor per a la Transició Nacional (CATN) conclou que una eventual Catalunya independent estaria "en millors condicions" de sostenir una seguretat social pròpia que l'estat espanyol

M.colomer/l.vicens
1 min

BarcelonaLes pensions estarien garantides des de l'endemà d'una eventual independència política de Catalunya. Aquesta és la principal conclusió d'un dels vuit estudis que ha presentat aquest dilluns el Consell Assessor per a la Transició Nacional. Segons aquest estudi, sobre la viabilitat de la Seguretat Social catalana, una Catalunya independent estaria fins i tot "en millors condicions" que no pas l'estat espanyol per garantir un sistema de pensions propi, com demostra el fet que "el saldo del sistema de la Seguretat Social a Catalunya ha estat tradicionalment millor" que al total d'Espanya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així, l'informe considera que només que l'Estat reconegués la part que li pertoca a Catalunya del fons de reserva de la Seguretat Social n'hi hauria prou per fer front al pagament dels primers mesos de pensions, fins i tot en una situació com l'actual de dèficit del sistema. L'informe recorda que Catalunya ha aportat més del que ha rebut al sistema de la Seguretat Social, cosa que en garanteix la viabilitat.

Agència Catalana de la Seguretat Social

Els experts del CATN insten a crear "al més aviat possible" una Agència Catalana de la Seguretat Social, en la qual hi haurien de treballar unes 4.000 persones, amb un cost de 130 milions.

stats