Política 01/06/2018

La fiscalia alemanya sol·licita formalment l'extradició de Puigdemont per rebel·lió i malversació

El Tribunal Superior de Schleswig-Holstein ja ha rebutjat dos cops el delicte de rebel·lió

Ara
2 min
La fiscalia alemanya sol·licita formalment l'extradició de Puigdemont per rebel·lió i malversació

BarcelonaLa fiscalia alemanya ha reclamat avui formalment l'entrega de l'expresident Carles Puigdemont a Espanya pels delictes de rebel·lió i malversació de fons públics i ha demanat el seu ingrés a la presó per considerar que persisteix risc de fuga després que s'exiliés a Brussel·les. El pas fet avui reafirma l'anunci preliminar de la setmana passada, quan ja va avançar la seva decisió de fer complir l'euroordre emesa pel Tribunal Suprem espanyol. El tribunal ha anunciat que prendrà una decisió definitiva abans d'un mes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L’Audiència de Schleswig-Holstein va descartar el 21 de maig el reingrés de l’expresident a la presó i va subratllar que manté la negativa a considerar Puigdemont responsable d’un delicte de rebel·lió. No van servir de res, doncs, les noves proves aportades pel jutge espanyol. “El tribunal continua considerant que l’acusació de rebel·lió no compleix les condicions del delicte d’alta traïció recollit per la llei alemanya. Les noves informacions aportades sobre esdeveniments concrets no canvien res del resultat”, va remarcar el tribunal de Schleswig-Holstein. Un nou revés per a Llarena, que segueix esperant la resolució final dels jutges alemanys.

La reacció del tribunal era la resposta a un escrit de la fiscalia alemanya amb data 9 de maig en què defensava que era necessari detenir de nou Puigdemont i ordenar el seu reingrés a la presó de Neumünster mentre no es resolgui definitivament el seu cas. L’argument del ministeri públic alemany es basava en el fet que el risc de fuga de l’expresident hauria crescut exponencialment arran de les noves proves aportades per la fiscalia espanyola, uns vídeos de la jornada de l’1-O que demostren, en opinió de la fiscalia, que “els disturbis a Catalunya van agafar tal dimensió que el govern espanyol podria haver-se vist obligat a claudicar davant les temptatives dels independentistes”.

L’Audiència Territorial de Schleswig-Holstein ja va rebutjar amb contundència el 4 d'abril l’extradició de Carles Puigdemont per rebel·lió -falta per veure què passa amb el delicte de malversació- perquè considera l’acusació de la justícia espanyola “il·lícita des del primer moment”. Els jutges van anunciar que l'expresident de la Generalitat quedava lliure després que aquest ingressés una fiança de 75.000 euros. Puigdemont, però, no pot abandonar Alemanya fins que l’Audiència Territorial prengui una decisió definitiva sobre la petició d’extradició de les autoritats espanyoles, que arribarà d'aquí un mes.

Les noves proves aportades pel jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena no van provocar que el tribunal regional reconsiderés la seva decisió. L'opinió del tribunal és la mateixa que van emetre el 5 d'abril quan van descartar extradir l'expresident la Generalitat per rebel·lió i el van deixar en llibertat amb mesures cautelars, després de pagar una fiança de 75.000 euros.

El fiscal general de l'Estat, Julián Sánchez Melgar, ha qualificat de "gratificant" la nova petició d'extradició de la fiscalia alemanya i ha manifestat que aquesta petició no arriba ni tard ni aviat, sinó en el "moment apropiat". Aquestes declaracions del fiscal general des de Valladolid són les "últimes" en l'exercici del seu càrrec, com ell mateix ha reconegut en l'acte d'avui a Valladolid, ja que a partir d'ara exercirà el seu càrrec en funcions a l'espera de la designació d'un nou fiscal general per part del govern que dirigirà Pedro Sánchez.

stats