Política 03/10/2019

Cuixart es reivindica com a pres polític davant personalitats de l'ONU a Dublín

El Suprem denega al president d'Òmnium un permís per acompanyar el seu fill al pediatre

Ara
2 min
Jordi Cuixart durant la seva declaració inicial al Tribunal Suprem

BarcelonaJordi Cuixart, president d'Òmnium Cultural, s'ha fet sentir mitjançant una carta llegida aquest dijous a Dublín, ciutat que acull la Plataforma Dublín 2019 de Defensors de Drets. Aquest és un esdeveniment biennal organitzat per l'ONG especialitzada en drets humans Front Line Defenders que ofereix l’oportunitat de reunir experts d’arreu del món. Personalitats com l'Alta Comissionada per als Drets Humans de l’ONU, Michelle Bachelet; el relator especial de Nacions Unides per als Defensors dels DDHH, Michel Forst; i el ministre d'Afers Exteriors irlandès, Simon Coveney, han assistit a la cita.

Davant del públic assistent, Elena Jiménez, membre de la junta d’Òmnium Cultural, ha llegit la carta de Jordi Cuixart, amb què el president de l'entitat ha explicat que està "empresonat des de l’octubre de 2017, acusat de sedició i rebel·lió, delictes que segons el Codi Penal espanyol requereixen haver fet ús de la violència per derrocar l’estat, quelcom que no es va produir”. Cuixart també ha reivindicat la seva situació de pres polític i el fet que "l’estat espanyol faci servir els tribunals i el codi penal per debilitar els drets humans”.

El president d’Òmnium ha posat èmfasi en el fet que Pedro Sánchez, president del govern espanyol en funcions, està ignorant l’informe del grup de treball sobre detencions arbitràries de l’ONU en què es demana la seva llibertat immediata i una indemnització pels dos anys de presó preventiva. Cuixart també ha esmentat les crides fetes per ONG internacionals com Amnistia Internacional, l’Organització Mundial Contra la Tortura i Front Line Defenders.

No podrà acompanyar el seu fill al pediatre

El Tribunal Suprem ha denegat aquest dijous a Jordi Cuixart donar-li un permís perquè pugui acompanyar el seu fill al pediatre. Segons Òmnium, el pres polític recorrerà aquesta decisió perquè "no està disposat a renunciar a la responsabilitat com a pare ni a la defensa de l'interès del menor". L'entitat sobiranista defensa que un permís com aquest "no és en benefici del pare pres, sinó en el del menor, perquè és obligació del sistema evitar el trencament dels vincles afectius familiars".

En canvi, el Tribunal Suprem sí que es va mostrar favorable a deixar sortir Cuixart pel naixement del seu segon fill. Llavors l'alt tribunal li va permetre marxar 6 hores de la presó perquè pogués assistir al part.

Cuixart, com la resta d'acusats en el judici del Procés, està esperant la sentència del Tribunal Suprem i afronta penes que podrien arribar fins als 17 anys de presó per un delicte de rebel·lió.

stats