Política 26/11/2020

El Suprem ajorna fins a la setmana que ve la decisió sobre el tercer grau dels presos polítics

L'alt tribunal continuarà deliberant després que en la reunió d'avui no hagin resolt els recursos

Ara
2 min
Carme Forcadell i Dolors Bassa surten per primer cop de la pressó

BarcelonaEls presos polítics hauran d'esperar almenys una setmana més per saber si tots ells poden gaudir o no del tercer grau o l'article 100.2 del règim penitenciari. La reunió de la sala penal del Tribunal Suprem que s'ha celebrat aquest matí ha acabat finalment sense que s'hagi pres cap decisió, tot i que la trobada havia de servir per "deliberar i resoldre" sobre els recursos que havien interposat la Fiscalia i les defenses dels presos, segons havia informat l'alt tribunal a principis de setmana. Fonts del Suprem han explicat que la deliberació continuarà en una pròxima reunió prevista per a la setmana que ve.

Entre els més de trenta recursos que ha de resoldre la sala penal, presidida per Manuel Marchena, hi ha els que va presentar el ministeri públic a principis de novembre contra el tercer grau de l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell i l'exconsellera Dolors Bassa. Són les úniques que mantenen el règim de semillibertat perquè el jutge de vigilància penitenciària no el va suspendre malgrat l'oposició de la Fiscalia. El magistrat va decidir mantenir la seva classificació mentre el Suprem no resolgués sobre el fons de la qüestió.

En el cas dels líders independentistes empresonats a Lledoners, en canvi, el jutjat de vigilància penitenciària els va acabar suspenent el tercer grau –malgrat haver-lo avalat– un cop la Fiscalia va presentar-hi recurs. Ho va fer després de constatar com el Suprem havia subratllat aquest estiu que, basant-se en la llei, amb un recurs de la Fiscalia n’hi ha prou per suspendre l’aplicació de qualsevol element de classificació penitenciària. En el seu cas, doncs, el jutge va considerar que el tercer grau havia de quedar suspès fins que el Suprem no resolgués sobre el contingut del recurs de la Fiscalia.

Els magistrats també hauran d'abordar els recursos del ministeri públic en contra de l'aplicació de l'article 100.2, que els presos de Lledoners també tenen suspès i amb el qual podien sortir a treballar, fer voluntariat o cuidar familiars. El Suprem ja va rebutjar aquest benefici penitenciari en el cas de Forcadell, considerant-lo un règim de semillibertat encobert i, per tant, "injustificable". Mentre l'alt tribunal no emeti una resolució sobre els recursos del ministeri públic, el tercer grau continuarà suspès per als presos de Lledoners però no per a Forcadell i Bassa, que de moment podran tornar a passar aquest cap de setmana a casa.

Preveient que aquest dijous el Tribunal Suprem podia revocar el tercer grau a la seva germana, aquest matí la diputada d'ERC Montse Bassa ha fet un tuit on afirmava: "No em fa vergonya dir que ahir va ser una tarda molt dura a casa. Queden poques hores per saber què passa...". I assegurava sentir "ràbia".

stats