Política 02/12/2015

Un primer tast del procés constituent: mil propostes ciutadanes

Núria Orriols
2 min
El portaveu de Reinicia, Jaume López, va explicar ahir les bases del procés constituent.

BarcelonaDesprés de mesos de trobades i discussions sobre com ha de ser el nou país, l’entitat El País que Volem, impulsada per l’ANC, ha recollit les conclusions dels seus treballs i les ha donat a conèixer a la ciutadania. Més d’un miler de propostes sobre economia, benestar, transparència, cultura i llengua -a partir de les quals s’hauria de basar una eventual República Catalana- es van presentar ahir a l’Institut d’Estudis Catalans. En un moment de “transició social i política” era necessari esperonar la participació ciutadana per discutir com ha de ser el nou país, segons va defensar el president de l’entitat, Salvador Alegret. Un dels resultats és la publicació d’un llibre que recull les conclusions del diàleg entre un centenar d’experts titulat Mil i una raons per a l’estat propi.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per coordinar-se amb la resta d’iniciatives de la societat civil relacionades amb el procés constituent -cal recordar les tres propostes de Constitució catalana-, El País que Volem ha entregat els seus treballs a la plataforma Reinicia Catalunya, un paraigua que aglutina les principals entitats del sobiranisme -entre les quals hi ha l’ANC i Òmnium- i que pretén aixoplugar la primera fase del procés constituent, dirigit exclusivament per la societat civil.

El portaveu de Reinicia, Jaume López, va defensar el procés constituent com el nou “punt de trobada” del catalanisme, com en el seu dia va ser el dret a decidir. “Cal un espai comú que hem de construir entre tots”, va dir, en al·lusió a Reinicia. També va reclamar “resultats tangibles”. És per això que la plataforma pretén recollir tot el que sorgeixi del debat ciutadà i entregar-ho al Parlament. Com? S’elaborarà un llibre verd amb les propostes de la ciutadania -tal com va avançar l’ARA- i s’entregarà a les institucions catalanes juntament amb una sola proposta de Constitució catalana, ja que a hores d’ara s’ultima la fusió dels tres esborranys existents, entre els quals el del jutge Santiago Vidal. L’acte d’ahir va comptar amb el suport polític de l’independentisme, amb la presència dels diputats de Junts pel Sí Eduardo Reyes, Lluís Llach i Oriol Amorós; Carles Campuzano (Democràcia i Llibertat); el president de l’AMI, Carles Puigdemont, i el secretari general de Presidència, Jordi Vilajoana.

Convenció Constituent

Segons va explicar Jaume López, Reinicia vol orquestrar la primera fase del procés de l’elaboració d’una Constitució catalana, anomenada Convenció Constituent Catalana. A diferència de la carta magna espanyola -redactada per un grup reduït de polítics-, els impulsors de Reinicia pretenen que el text constitucional del nou estat sigui fruit d’un procés “obert, participatiu i transparent” que comprengui “totes les dimensions” de la democràcia. Després del debat ciutadà, seran els representants polítics els que hauran d’agafar el relleu en el procés constituent.

stats