Protagonista col·lateral
Política 30/04/2022

De taxista a l'ajuntament: l'alcalde que es va encarar a uns okupes amb una destral

Salvador Balliu és alcalde de Caldes de Malavella i president del Consell Comarcal de la Selva

2 min
Imatge de l'alcalde de Caldes de Malavella, Salvador Balliu

GironaFa una setmana va saltar a l’esfera mediàtica per encarar-se a uns okupes amb una destral. Però Salvador Balliu (Caldes de Malavella, 1964) ja era conegut a Girona per ser un dels alcaldes històrics de la Selva i per, precisament, ser una de les veus que més ha denunciat les ocupacions de cases per plantar-hi marihuana.

Vídeo de l'alcalde de Caldes de Malavella, Salvador Balliu, encarant-se amb una destral a uns okupes

A Caldes (8.000 habitants) encara recorden els seus inicis de taxista. Ell i la seva dona compartien una llicència que, amb els anys, han transformat en una empresa de transports. Pare de dos fills –un dels quals jugador del Rayo Vallecano–, va entrar a la política el 1995 com a número 3 de Convergència i Unió. Des que el 2011 va accedir a l'alcaldia, se l'ha revalidat en tots els comicis, i ara governa en minoria amb el PSC. A més, presideix el Consell Comarcal de la Selva des del 2013.  

Tot i ser home de partit (CiU-PDECat-Junts), ha marcat perfil propi quan li ha calgut. El 2003 va fer una pausa política per discrepàncies amb l'alcalde, i el 2019 va revalidar el pacte al consell comarcal amb el PSC i Independents per la Selva, malgrat que la mateixa aliança havia causat un terrabastall a l’Ajuntament de Santa Coloma de Farners, amb veïns i el llavors president Quim Torra pressionant per impedir la coalició. 

Fonts pròximes a Balliu afirmen que diumenge al matí estava “enfonsat” i "volia plegar de tot". “Has d’explicar la teva versió”, li van recomanar. Va contractar personalment un cap de comunicació, va fer unes úniques declaracions als mitjans i va escriure un fil a Twitter demanant disculpes. Des de llavors, s’ha mantingut en silenci, a l’espera que la tempesta amainés.

Tres partits de l’oposició van reclamar la seva dimissió diumenge, però dilluns no van aclarir si presentarien una moció de censura. En 24 hores, el vent es va girar i Balliu va passar d'alcalde defenestrat a ser considerat per alguns un heroi nacional. “Ara ha de pensar si vol continuar com a alcalde o apuntar més alt, perquè té la campanya electoral feta”, admeten fonts d’altres formacions.

stats