Política 10/02/2018

El TC anul·la l'acord de la mesa del Parlament que va permetre tramitar la llei del referèndum

La sentència respon a un recurs d'empara del PSC per les votacions del ple del 6 de setembre

Europa Press
2 min
Els diputats de Junts pel Sí i la CUP, després d'aprovar la llei del referèndum

BarcelonaEl Tribunal Constitucional (TC) ha declarat nul l'acord de la mesa del Parlament que va permetre la tramitació i aprovació de la llei del referèndum. Com que l'òrgan rector de la cambra no va admetre la sol·licitud de dictamen del Consell de Garanties Estatutàries, l'alt tribunal conclou que es van vulnerar els drets dels diputats. La sentència respon a un recurs d'empara presentat pel grup parlamentari del PSC davant el TC per les votacions del ple del 6 de setembre al Parlament sobre la llei del referèndum presentada per JxSí i la CUP.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així, el TC destaca que l'actuació de la mesa del Parlament i dels seus membres es va dur a terme malgrat les advertències del secretari general del Parlament i del lletrat major, i també de les protestes de Cs, el PP i el PSC, que es van oposar a l'admissió a tràmit i a la pertorbació de l'ordre del dia per incloure'l en el ple.

El text recull que la preservació del pluralisme polític en els procediments legislatius és inseparable del respecte a la posició i drets de les minories, i recorda que la llei del referèndum es va aprovar "al marge de qualsevol dels procediments legislatius previstos i regulats en el reglament del Parlament i a través d'una via inadequada".

Així mateix, assenyala que la majoria es va servir per improvisar i articular una via que va deixar "al seu arbitri les possibilitats d'intervenció i els drets de la resta dels grups i diputats", i recorda que la sol·licitud de dictamen al CGE és, per als grups i diputats, una garantia del propi Estatut en el procediment legislatiu.

"La possibilitat de demanar aquest dictamen no pot ser suprimida per la cambra sense minvar la integritat del propi procediment legislatiu i alhora dels drets dels representants a exercir aquesta concreta facultat que la llei els confereix i que s'incorpora al seu estatus jurídic -constitucional ", diu el TC, i reitera que el Parlament ha d'assegurar l'exercici dels drets i facultats dels parlamentaris, així com la participació no discriminatòria dels seus representants.

Sentència del TC sobre el recurs del 6 de setembre
stats