Política 15/04/2021

El TC exclou definitivament Cantó de la llista del PP el 4-M

El tribunal rebutja el recurs d'empara amb divisió entre els magistrats

2 min
Isabel Díaz Ayuso amb Toni Cantó en un acte dels populars madrilenys dimecres passat.

MadridToni Cantó no serà diputat a l'Assemblea de Madrid. El Tribunal Constitucional ha desestimat el recurs d'empara presentat pel PP contra la sentència del jutjat contenciós administratiu número 5 de la capital espanyola, que va excloure l'exdirigent de Cs de la llista encapçalada per Isabel Díaz Ayuso. Una decisió que tombava el que prèviament havia resolt la Junta Electoral Provincial de Madrid, que havia donat llum verda a la candidatura de Cantó, així com a la de l'exalcalde de Toledo Agustín Conde. "Passi el que passi, [Cantó] serà eternament el nostre candidat", deia aquest dimecres la presidenta en funcions de la Comunitat de Madrid, més enllà del que decidís el TC. Finalment, ho serà només en el terreny simbòlic.

Els magistrats han avançat la resolució, però el contingut de la sentència amb els arguments es donarà a conèixer en els pròxims dies. El que ja es coneix és que hi ha hagut divisió a la sala primera del Tribunal Constitucional: les majories s'han decantat gràcies al vot de qualitat del president, Juan José González Rivas, i es formularan tres vots particulars, firmats per Andrés Ollero, Santiago Martínez-Vares i Alfredo Montoya, tots tres del bloc conservador.

La Fiscalia, a favor d'excloure Cantó

Tant la Fiscalia com el PSOE s'havien posicionat contra la inclusió de Cantó a les llistes, ja que es va empadronar a Madrid fora de termini. A l'espera de conèixer la motivació jurídica, el tribunal ha avançat que la decisió s'ha pres atenent la interpretació constitucional de l'article 23 de la Constitució, que fa referència al dret que tenen els ciutadans de participar en els assumptes públics i d'accedir-hi "amb els requisits que assenyalen les lleis".

La llei electoral madrilenya estableix que podran ser candidates les persones que també puguin votar i, per tant, que figurin en el cens. Cantó no hi apareix perquè quan es va tancar el cens no estava empadronat a Madrid. Ho va fer el 22 de març, i el PP confiava que es permetria la seva concurrència a partir d'una escletxa legal prevista en la normativa: "Els que aspirin a ser proclamats candidats i no figurin a les llistes del cens electoral vigent, referit al territori de la Comunitat de Madrid, podran ser-ho sempre que amb la seva sol·licitud acreditin, de manera fefaent, que reuneixen totes les condicions exigides", diu l'article 4.2. Com que Cantó té un domicili en propietat, el partit considerava que reunia les condicions exigides per figurar al cens.

La Junta Electoral va avalar la candidatura de Cantó i també la de Conde, al comprovar que al DNI s'especificava el seu "veïnatge administratiu" a la Comunitat de Madrid perquè hi constava la residència. No va comprovar l'empadronament, cosa que sí que va fer el jutjat contenciós administratiu, que va determinar que aparèixer en el cens electoral era un requisit sine qua non per ser elegible. Ara a la Junta Electoral no li quedarà més remei que executar les sentències judicials dictades i excloure els dos aspirants de la llista del PP.

stats