Política 09/09/2015

Eurodiputats de 14 països europeus demanen a Morenés que rectifiqui les amenaces a Catalunya

L'eurodiputat Ramon Tremosa revela al seu compte de Twitter que fins a 31 parlamentaris mostren la seva "preocupació" per les declaracions del ministre sobre la intervenció de l'exèrcit

Acn / Ara
2 min
Els eurodiputats Ramon Tremosa, Ernest Maragall i Josep Maria Terricabras en un acte amb Carme Forcadell, Muriel Casals i Josep Maria Vila d'Abadal a Brussel·les

Estrasburg31 eurodiputats de 14 països europeus han signat una carta per tal que el Ministre de Defensa, Pedro Morenés, "rectifiqui les amenaces a Catalunya". Així ho ha anunciat aquest dimecres l'eurodiputat Ramon Tremosa a través del seu compte de Twitter.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La carta, dirigida directament al ministre, expressa una "gran preocupació" per les declaracions de Morenés sobre la intervenció militar a Catalunya, tot i que encara mostra una major inquietud per condicionar la no-intervenció al fet que "tothom compleixi amb el seu deure".

Alhora, fan una petició. "Ens agradaria escoltar que el seu govern respectarà el resultat de les eleccions catalanes del 27 de setembre i que no s'oposarà a la voluntat democràtica dels catalans".

Signen la missiva eurodiputats alemanys com Ulrike Müller (Liberals i Demòcrates) i Sven Giegold (Verds); els belgues com Philippe Lamberts (president dels Verds) i Mark Demesmaeker (Conservadors i Reformistes); Said Kamall (president del Grup Conservador i Reformista) i Catherine Bearder (leberal i Democràtes) del Regne Unit o els holandesos Hans Van Baalen i Cora Van Nieuwenhuizen (Liberal i Demòcrates), entre altres.

Denúncia a Europa

De fet, les paraules del ministre de Defensa, recordant el paper constitucional de l'exèrcit, arribaran a la Comissió Europea. I és que els eurodiputats catalans Josep Maria Terricabras (ERC), Ramon Tremosa (CDC) i Ernest Maragall (MÉS) les han denunciat els fets aquest dimecres en aquest organisme europeu. En una pregunta parlamentària, diuen que les declaracions de Morenés constitueixen "una amenaça insinuada cap a la voluntat democràtica del poble català".

Per això, demanen si la CE està preocupada i si no creu que el comentari és un "atac" a l'article 2 del Tractat de Lisboa, que assegura que la UE es fonamenta "en els valors del respecte a la dignitat humana, de la llibertat, de la democràcia, de la igualtat, de l'estat de dret i del respecte als drets humans".

"Preocupa a la Comissió que un ministre de defensa europeu utilitzi l'amenaça d'una intervenció militar contra un moviment escrupolosament pacífic i democràtic?", pregunten els eurodiputats. "No creu la Comissió que aquesta amenaça representa un atac als principis i valors europeus de l'article 2 del Tractat de Lisboa?", afegeixen.

stats