Política 08/10/2020

El TJUE rebutja el recurs de Junqueras i l'allunya més de ser eurodiputat

La justícia europea avala que l'Eurocambra deixés vacant l'escó del president d'ERC

Quim Bertomeu
2 min
Junqueras presenta un recurs davant el TJUE perquè se'l reconegui com a eurodiputat

BarcelonaNou revés contra el president d'ERC, Oriol Junqueras, en la llarga batalla judicial que està disputant per intentar ser eurodiputat. Aquest cop ha sigut el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) el que ha rebutjat el recurs de cassació que havia presentat el líder republicà contra la decisió del Parlament Europeu del gener d'aquest any de deixar vacant el seu escó a la cambra. En definitiva, la justícia europea considera que l'Eurocambra no podia fer cap altra cosa.

L'origen del conflicte es remunta a cavall entre el 2019 i el 2020. A finals de l'any passat el TJUE sí que va donar la raó a Junqueras i va dictar que tenia "immunitat" per haver recollit en el seu dia l'acta d'eurodiputat, cosa que el Tribunal Suprem (TS) li havia negat. L'independentisme ja el veia assegut a Estrasburg, però l'alegria va durar poc. Malgrat la decisió del TJUE, a principis de gener tant la Junta Electoral Central (JEC) com de nou el Suprem tornaven a negar la possibilitat de Junqueras de desplaçar-se a la ciutat francesa per exercir el seu càrrec. Van venir a dir que el TJUE havia resolt sobre la situació de Junqueras abans que fos condemnat, però a partir de la sentència del Tribunal Suprem del 14 d'octubre les circumstàncies havien canviat.

Davant d'aquest conflicte, què va fer el Parlament Europeu? Va prendre nota de la decisió del TJUE i alhora va acatar la decisió del Suprem i la JEC. Resultat: va deixar "vacant" l'escó de Junqueras, que va seguir sense poder exercir d'eurodiputat. Llavors el republicà va traslladar la batalla legal al Tribunal General de la Unió Europea, que tampoc li va tornar l'escó.

Aquest dijous el TJUE, en la seva resolució, ha defensat que el Parlament Europeu va actuar com tocava. Argumenta que "no correspon" a la cambra qüestionar el "dret nacional" d'Espanya, que va rebutjar en el seu dia que Junqueras pugui exercir l'escó. Així, considera que l'únic que podia fer el Parlament comunitari era "prendre nota" del que li arribava de les autoritats judicials espanyoles. "El Parlament Europeu no era competent per posar en qüestió la regularitat de la vacant de l'escó", conclou el TJUE, i diu que no és de la seva "incumbència" el "procediment nacional" pel qual es va quedar sense acta de parlamentari.

Ja té substitut

Al marge que Junqueras seguís amb la batalla judicial oberta, ERC ja va decidir que una altra persona assumís el seu escó. En concret va ser el següent de la llista a les eleccions europees, Jordi Solé, que exerceix com a eurodiputat des de l'estiu. Els republicans sostenien que si la justícia europea acabés donant la raó al president del seu partit, recuperaria l'escó en el lloc de Solé. El Parlament Europeu ho descartava i assegurava que no era un procediment previst. Sigui com sigui, la nova decisió del TJUE d'aquest dijous fa que aquest debat ja sigui estèril. Junqueras seguirà sense poder ser eurodiputat.

stats