Política 31/08/2020

Torra no descarta demanar l'aplicació de l'estat d'alarma a Catalunya ni tampoc "ajuda" a l'exèrcit

El risc de rebrot de covid-19 baixa més d'un punt i passa de "molt alt" a "alt"

Ara
3 min
Quim Torra durant la roda de premsa d'aquest dimarts

BarcelonaEl president de la Generalitat, Quim Torra, no descarta demanar l'aplicació de l'estat d'alarma a Catalunya si és necessari limitar la mobilitat entre regions sanitàries. "Si he de prendre la decisió d'evitar desplaçaments en altres regions, ens ho hem de plantejar", ha afirmat en una entrevista a TV3, en què ha explicat que es necessita aquesta eina per poder limitar la mobilitat entre regions sanitàries. No cal aplicar l'estat d'alarma si només es restringeixen els moviments en una sola regió. Torra ha remarcat que prendran qualsevol decisió que sigui necessària per preservar la salut dels ciutadans. I en aquest sentit, tampoc ha descartat demanar "ajuda" a l'exèrcit si la Generalitat ho necessita: "No descarto res".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Torra ha explicat que la setmana passada va intercanviar missatges i també una trucada amb el president espanyol, Pedro Sánchez, per demanar-li la lletra petita de l'aplicació de l'estat d'alarma. Tots dos presidents es van emplaçar a tornar a parlar aquesta setmana per continuar abordant aquesta qüestió. En aquest sentit, el president de la Generalitat ha confirmat que aquesta setmana sí que assistirà a la conferència de presidents autonòmics perquè vol "escoltar el president Sánchez", però també els presidents autonòmics "per saber les decisions que prenguin" sobre l'inici del curs escolar. Torra no va assistir a l'última conferència de presidents i ha argumentat el seu canvi de criteri: "No hi ha el blanqueig del rei en aquesta ocasió, que era la intenció de l'última".

Mesures contra les famílies que no portin els nens a l'escola

La tornada a l'escola dels nens i nenes és una de les qüestions que encara genera més incògnites per la situació del covid-19. El president de la Generalitat ha admès que amb l'inici del curs escolar, és probable que hi hagi contagis a les escoles i ha reconegut que "possiblement" caldrà tancar aules o escoles durant el curs pels brots de coronavirus. De tota manera, Torra ha remarcat que totes les famílies tenen l'obligació de portar els nens a l'escola i ha avisat que el Govern prendrà "totes les mesures" contra les famílies que no ho facin: "Se'n diu absentisme escolar".

En aquest sentit, el president ha tornat a demanar al govern espanyol que tiri endavant el subsidi per la conciliació familiar. "Batallaré perquè hi hagi un subsidi perquè els pares puguin quedar-se a casa amb els fills si l'escola tanca", ha afirmat. Precisament, aquesta és una altra de les peticions que Torra vol traslladar a la conferència de presidents d'aquesta setmana.

El cap de l'executiu també ha admès errors en el fet que els rebrots de coronavirus hagin arribat abans de la tardor. "En alguna cosa hem fallat si la segona onada ens arriba a l'agost i no a la tardor", ha afirmat. El president de la Generalitat també s'ha referit al nomenament de Josep Maria Argimon com a nou responsable de Salut Pública i al fet que la Generalitat estigués mesos sense substituir Josep Guix. "Es triga tant perquè la consellera de Salut va sondejar altres persones que no van acceptar", ha explicat. "Argimon és una persona que marca un abans i un després", ha afirmat.

El risc de rebrot passa de "molt alt" a "alt"

El risc de rebrot a Catalunya ha passat de "molt alt" a "alt" al tornar a caure per sota dels 200 punts. L'índex del departament de Salut se situa en els 199,56 després d'haver assolit els 200,87 aquest dissabte, un fet que no passava des del 23 de juliol, quan el risc va marcar el segon pic superat només al març, durant la primera onada de la pandèmia. Tot i així, Catalunya ha registrat en les últimes hores vuit morts i 1.147 casos nous de coronavirus –1.128 confirmats amb PCR–. En total, 108.798 catalans han donat positiu i la xifra de víctimes mortals s'eleva fins a les 13.021. També ha crescut el nombre de persones hospitalitzades, que ara se situa en 699 (+34), de les quals 137 són a l'UCI (-1).

Torra ha admès que s'ha assolit "una xifra preocupant" de contagis. "No em serveix de consol que altres estiguin pitjor", ha dit. En aquest sentit, ha avisat que estem davant de "dies decisius" per la pandèmia. Justament, l'investigador Oriol Mitjà preveu que el nombre de casos vagi creixent fins a arribar a un pic al novembre o al desembre, o bé al febrer si s'aconseguís controlar l'epidèmia a les escoles. En una entrevista a Catalunya Ràdio, ha recomanat l'assistència presencial a les escoles en dies alterns i testar els nens cada dues setmanes amb proves ràpides i barates.

Garantirà el dret a manifestació per la Diada, però demana "responsabilitat"

A part, Quim Torra ha assegurat que el Govern "garantirà sempre el dret a manifestació". "Però demano màxima responsabilitat, estem en un risc molt alt de rebrot", ha afirmat. Torra ha explicat que ha demanat al departament de Salut que trobi "la manera" de fer la manifestació de la Diada amb l'ANC. "Trobaran la manera de poder-se fer les reivindicacions que calguin", ha afirmat. "Demanem que es facin les coses amb creativitat i el rigor que l'ANC ha demostrat sempre", ha subratllat.

stats