Política 17/10/2018

Torra reclama la mediació internacional i avisa que si l'Estat no resol el conflicte patirà "inestabilitat"

El president defensa des de Ginebra el referèndum d'autodeterminació per resoldre la situació

Núria Orriols
3 min
El president, aquest dimecres a la universitat de Ginebra

BarcelonaEl president de la Generalitat, Quim Torra, ha ofert aquest dimecres una conferència a Ginebra en què ha insistit en la mediació internacional per resoldre el conflicte polític entre el govern espanyol i la majoria independentista del Parlament. La conferència forma part de l'agenda del cap de l'executiu a Suïssa, en què demà visitarà l'entorn de Zuric. Torra, en la seva intervenció, ha deixat clar que no ve a Ginebra a "pressionar" el país perquè ofereixi una mediació, sinó per explicar "per què és important" que n'hi hagi una per abordar el cas català.

Torra ha dit que el problema és que Espanya no vol "asseure's" a la taula per abordar l'autodeterminació i ha demanat que la "pressió internacional" vagi dirigida a poder fer un referèndum acordat i vinculant perquè els catalans puguin decidir. A més, ha avisat que si no hi ha una via pactada a l’Estat, Catalunya seguirà buscant la manera d’exercir l’autodeterminació sense permís de Madrid. “L’argument català per justificar una secessió és cada vegada més fort”, ha dit, i ha afegit que mentre l’estat espanyol no resolgui el conflicte a Catalunya “patirà inestabilitat”. El cas català pot "empitjorar", ha advertit.

Per al president de la Generalitat, si el govern espanyol no aborda el conflicte, el problema persistirà. “Pedro Sánchez parla més de diàleg que Mariano Rajoy, però res més”, ha dit. “La negativa del govern espanyol no pot ser excusa de la comunitat internacional per no fer pressió”, ha afirmat.

El president ha denunciat l'existència de presos polítics i exiliats, a més de recriminar a l'estat espanyol la seva actitud amb el que ha passat a Catalunya. "¿S’imaginen que a Suïssa hi hagués algú a la presó per fer un referèndum? ¿O que peguessin als ciutadans per participar-hi?”, ha dit. Torra ha remarcat que d’acord amb la jurisprudència constitucional la Generalitat ara per ara no pot consultar res als seus ciutadans. “Hi ha moltes estructures estatals a Espanya que no van fer cap mena de transició [...]. L’article que consagra la unitat d’Espanya va ser redactat directament pels militars”, ha afirmat.

El president ha relatat la seva experiència l’1 d’Octubre, que ha dit que va organitzar la Generalitat en base el dret a l’autodeterminació. “Estic orgullós del coratge de la gent i la nostra classe política, disposada a pagar un preu personal per defensar les seves idees. No pararem fins que tornin a casa i es respecti el nostre dret a l’autodeterminació”, ha afirmat. També s’ha referit al cas d’Adrià Carrasco i Tamara Carrasco, que ha remarcat que van ser acusats per la fiscalia de terrorisme. “Són les cares no visibles de la repressió espanyola contra l’independentisme”, ha dit.

Torra ha iniciat la seva intervenció explicant que al llarg de la història Suïssa no ha sigut aliena a l’exili de catalans i s’ha declarat admirador del model constitucional del país per la “protecció de la diversitat”. “Espanya hauria d’haver entès fa molt de temps que anar en contra de les minories és una mala recepta”, ha dit. “El caràcter suís és un exemple a seguir a tot el món”, ha afegit.

Després de Torra, també ha intervingut l'activista i experta en mediació internacional Elisabeth Decrey, que ha posat èmfasi en la necessitat que les dues parts del conflicte acceptin la mediació. També ha receptat "paciència" i ha aconsellat que, en el marc de qualsevol procés, les parts han d'estar "disposades" a "cedir" per arribar a acords.

Reunió amb Rovira

Torra també s'ha reunit aquest dimecres al matí amb la secretària general d’ERC, Marta Rovira, a Ginebra. Torra ho ha fet just després d'aterrar a Suïssa, on a la tarda ha fet la conferència a la Universitat de Ginebra titulada 'Una mediació internacional per a Catalunya?'.

Durant la reunió, que ha durat una hora i mitja, els dos líders polítics han parlat de la situació política al país i Torra ha assegurat que han tingut "un altíssim grau de coincidència", en declaracions recollides per l'ACN. El president ha afirmat que ha vist Rovira "molt tranquil·la, molt contenta i molt forta". La líder republicana, acusada de rebel·lió, és a Ginebra des de finals de març.

Segons fonts consultades per l'ARA, de cara a la setmana que ve Quim Torra viatjarà a Brussel·les per reunir-se amb l'expresident Carles Puigdemont. La reunió s'emmarca dins les trobades periòdiques que fan els dos dirigents cada mes per abordar la situació política catalana.

stats