"Torra s'equivoca: com més autogovern, més independentisme"

Els exdirigents d'ERC Joan Puigcercós, Josep Huguet i Francesc Codina reflexionen sobre el Procés al llibre 'Picar pedra'

3 min
Presentació llibre Picar Pedra

Barcelona"La ciutadania ha de saber que aquest trànsit és complicat, i l'assumpció d'aquesta realitat serà la protecció que evitarà el desgast polític i frustracions socials". Aquesta frase apareix al llibre Picar pedra (Saldonar), que recull les reflexions de tres exdirigents d'ERC com són el seu ex secretari general i expresident, Joan Puigcercós, l'exconseller Josep Huguet i Francesc Codina, que d'alguna manera certifiquen l'aval de la vella guàrdia del partit a l'estratègia actual dels republicans, molt criticada des de sectors de l'independentisme més abrandat. L'ARA els reuneix a tots tres per parlar-ne just coincidint amb el 90è aniversari de la fundació del partit. "Soc un malalt de la política però no trobo a faltar la primera línia", comenta Puigcercós només arribar. "Tu saps que bé que es viu sense que et truqui ningú?", comenta divertit. Ell és el que ha adoptat un perfil més discret després de deixar pas a Oriol Junqueras com a líder d'ERC, tot i que admet que de tant en tant el criden per comentar la situació. Qui sí que té un perfil més públic i combatiu a les xarxes és Josep Huguet, que escriu articles i fins al 2016 va presidir la Fundació Josep Irla.

Puigcercós trenca el gel: "Vull dirigir-me a la gent que es va fer independentista al voltant de l'1-O i que se'ls va dir que això seria fàcil i ara no entenen que no sigui automàtic, perquè a nosaltres, que som independentistes de llarg recorregut, ja ens hauria agradat que de l'1-O n'hagués sortit una separació pactada i amistosa amb l'estat espanyol, però no ha sigut així. I ara necessitem estratègia, anàlisi, càlcul. La nostra reflexió és que no és impossible, però que hi ha molta feina a fer". De fet, el subtítol és ben explícit: "50 reflexions republicanes sense jugades mestres". Per això Huguet reivindica el nou paper dels republicans: "ERC fa un acte de realisme i diu que després de l'1-O hem de passar a la guerra de posicions i conservar les trinxeres. No fer jugades mestres com la de la pancarta del Palau, que acaba amb la presidència en l'aire..."

Els autors del llibre 'Picar pedra' a Barcelona.

Codina parla en termes de política antifranquista clàssica: "El gran error va ser no analitzar bé la correlació de forces, i alguns continuen persistint-hi. Alguns voldrien fer caure el govern del PSOE per facilitar-ne un de les dretes espanyoles, però ja veuríem com reaccionaria l'electorat català", raona. Puigcercós està molt interessat en desmentir la tesi defensada pel president Torra que l'autogovern és un obstacle per assolir la independència. "Torra s'equivoca: com més autogovern, més independentisme. I a Madrid això ho tenen claríssim. Perquè un cop has demostrat que et pots governar sol i no necessites l'Estat, qui vol tirar enrere?".

Aquesta reflexió suscita una pregunta òbvia. Què passa si l'Estat fa una oferta per augmentar l'autogovern? I els tres responen a l'uníson: "Agafar-la!". "Però no a canvi de", puntualitza Huguet. "Imagina que poguéssim recaptar tots els impostos, o tenir una seguretat social pròpia. Això seria un avenç molt gran", subratlla Puigcercós, que recorda amb amargura la seva etapa negociant l'Estatut a Madrid i com els grans objectius van anar caient fins a quedar, al seu parer, en res. "Però allà vam fer que petessin les costures del discurs de l'encaix", afegeix.

La fissura de la monarquia

La tesi del llibre és que, després de l'octubre del 2017, que segons ells calia fer per posar a prova la resposta de l'Estat, ara toca un període d'acumulació de forces per preparar la pròxima "finestra d'oportunitat". Això sí, sense calendaris. I quines oportunitats hi ha? Huguet en menciona una: la monarquia. I Puigcercós remata: "Seria un error deixar passar aquesta fissura que tenen, s'ha d'aprofundir l'esquerda per guanyar complicitats". Codina també es marca com a objectiu convèncer els que encara no són independentistes, i n'afegeix un altre: "Hem de fer que els que no ho seran mai almenys acceptin el resultat de les urnes".

I com es fa, això? Ho explica Codina: "Que tu estiguis pel diàleg i no vingui una contraoferta és el que farà més independentistes. S'hauran d'assumir contradiccions, però. No creiem en les jugades mestres, però poden arribar conjuntures favorables i si no som prou forts tampoc les podrem aprofitar". La conversa va acabant. Tots tres estan satisfets amb el resultat del 14-F, que fa possible que per primera vegada des de la República hi hagi un president d'ERC. "El realisme es va imposant. Si miraves les xarxes semblava que ERC havia de desaparèixer", apunta Puigcercós. "El poble us passarà per sobre! Aquest era el tuit típic dels hiperventilats", diu Huguet amb una rialla. "Fixa't que el discurs de Junts és el mateix que el d'ERC, només que tres mesos més tard. El paper històric d'ERC ara és obrir el solc per on vindran els altres", resumeix Puigcercós.

stats