Política 24/01/2018

Torrent preveu que el ple d’investidura se celebri dimarts vinent

El president del Parlament es reuneix aquest dimecres amb Puigdemont i els diputats a Brussel·les

Acn
2 min
El ple del Parlament, el dia de constitució

BarcelonaEl president del Parlament, Roger Torrent, té previst que el ple d’investidura del president de la Generalitat se celebri dimarts que ve, segons ha avançat Catalunya Ràdio i ha confirmat l’ARA. S’ha fet pública la data mentre Torrent viatja a Brussel·les per reunir-se amb Carles Puigdemont i els diputats que són a la capital belga.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El dia límit per votar el president de la Generalitat és el dimecres 31, tenint en compte que la constitució del Parlament va ser el 17 de gener. En cas que en aquesta primera votació el president no fos escollit per majoria absoluta, és a dir, amb el vot com a mínim de 68 diputats, es faria una segona votació en les 48 hores següents. Aquesta vegada només seria necessària la majoria simple dels vots: més a favor que en contra. Si aquesta segona votació tampoc prospera, segons estableix el reglament del Parlament, s’obriria un termini de dos mesos per intentar aconseguir els suports suficients per a un candidat. Passat aquest termini sense èxit, automàticament es dissoldria el Parlament i es convocarien eleccions.

Mentrestant, i tenint en compte que ahir la mesa del Parlament va ajornar la decisió sobre la delegació de vot dels diputats a Brussel·les i Puigdemont va retirar la seva delegació de vot en un moviment estratègic, tot fa pensar que el sobiranisme té la mateixa intenció que en el ple del 6 i 7 de setembre, en què es van aprovar les lleis de desconnexió: jugar amb el calendari i minimitzar les possibilitats que el TC suspengui la investidura abans de la votació, una estratègia que passa per decidir com més tard millor la delegació de vot dels diputats absents i mantenir la incògnita sobre el retorn de Puigdemont.

Aquest dilluns Torrent va anunciar que Puigdemont és el candidat que té més suports dels grups per presentar-se a la investidura i va proposar al president del govern espanyol, Mariano Rajoy, una reunió per tractar sobre la situació que viu el Parlament.

Precisament, aquest dimarts, des de Copenhaguen, el candidat de JxCat a la presidència de la Generalitat va tornar a manifestar la seva voluntat de ser al Parlament per ser investit i va fer una crida, especialment a les autoritats espanyoles, per fer possible el seu retorn amb "seguretat i tranquil·litat", és a dir, sense risc de detenció. Va deixar així obertes totes les possibilitats.

stats