Política 27/04/2015

Tots els partits menys el PP demanen denunciar la incompareixença del comissari de la UDEF a la comissió del cas Pujol

La Mesa del Parlament decidirà previsiblement aquest dimarts si informa de la situació a la Fiscalia, que hauria de valorar finalment si hi veu delicte de desobediència

Acn
2 min
Moment en què la comissió d'investigació sobre el frau i vota traslladar a la Mesa del Parlament la incompareixença del comissari de la UDEF Manuel Vázquez / ACN

BarcelonaTots els grups parlamentaris, a excepció del PPC -que s'ha abstingut-, han avalat aquest dilluns que la comissió d'investigació creada arran del cas Pujol traslladi a la Mesa del Parlament la incompareixença del comissari en cap de la Unitat de Delictes Econòmics i Fiscals (UDEF) de la policia espanyola. Manuel Vázquez va desatendre les dues peticions de la cambra perquè donés explicacions sobre frau i pràctiques corruptes. Segons fonts parlamentàries, la Mesa podria abordar en la seva reunió ordinària d'aquest mateix dimarts la qüestió. En cas que així es consensuï, se n'informarà a Fiscalia, que ha de decidir finalment si hi veu delicte de desobediència, tal com s'apunta en l'article 502 del Codi Penal.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La comissió considera que la incompareixença del responsable de la UDEF suposa un incompliment del reglament de la cambra catalana i del propi Codi Civil, que en el seu article 502 veu un delicte desobediència per aquells que, havent rebut una notificació legal, "deixin de comparèixer en una comissió d'investigació de les Corts Generals o d'un parlament autonòmic". En el cas que aquesta persona fos, a més a més, una autoritat o funcionari públic, es demana la suspensió de càrrec per un període de sis mesos a dos anys. Vázquez va ser cridat a comparèixer per primera vegada el 20 de gener, un requeriment que no va respondre. La segona citació estava prevista per dilluns passat.

Hi ha altres cinc càrrecs públics espanyols que han desatès la petició de la comissió de comparèixer-hi. Es tracta dels ministres d'Hisenda i Interior, Cristóbal Montoro i Jorge Fernández Díaz; el responsable del cap de gabinet de Mariano Rajoy, Jorge Moragas; el director del centre espanyol d'intel·ligència (CNI), Félix Sainz; i el director general de la policia espanyola, Ignacio Cosidó. La cambra els ha enviat un segon requeriment de compareixença, previst per al proper dia 5 de maig. Si s'hi neguessin, la comissió seguirà els mateixos passos que amb el comissari Vázquez. De fet, el reglament de la cambra estableix que la segona carta de petició de compareixença ha d'anar acompanyada d'una notificació legal que recorda als convidats que si es neguen a comparèixer s'exposen a l'actuació del Ministeri Fiscal.

stats