Política 01/02/2019

Els presos polítics arriben a Madrid

Els líders independentistes ingressen als mòduls de respecte d'Alcalá-Meco i Soto del Real

Maria Garcia / Clàudia Dinarès / Mariona Ferrer
5 min
Manifestants amb estelades i cartells acomiaden els presos polítics, que estan sent traslladats en un sol vehicle de la Guàrdia Civil cap a Madrid

Figueres / Sant Joan de Vilatorrada / MadridEls presos polítics independentistes ja són a Madrid. A les 16.00 hores han arribat a la presó d'Alcalá-Meco, on han quedat ingressades les dues dones, Carme Forcadell i Dolors Bassa. Posteriorment, el furgó que els ha traslladat a tots nou des de Brians 2 fins a Madrid ha portat els set homes –Oriol Junqueras, Raül Romeva, Josep Rull, Jordi Turull, Joaquim Form, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart– a Soto del Real, on han arribat passades les 17.15.

Ingrés al mòdul de respecte i sense límit de reunió amb advocats

Institucions Penitenciàries informa que tots els presos polítics ingressaran als mòduls de respecte de Soto del Real i Alcalá-Meco, on ja van ser Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, així com Dolors Bassa i Carme Forcadell a la presó de dones. Tant l'expresidenta del Parlament com l'exconsellera de Treball eren fins ara en mòduls generals a Puig de les Basses (Figueres) i Mas d'Enric (el Catllar).

Un cop a Madrid, el procés d'ingrés és el següent: entren a través del mòdul d'ingressos, on se'ls identifica, prenen de nou les empremtes dactilars i es registren els seus béns personals; també han de passar un reconeixement mèdic i reben un lot de productes higiènics, roba de llit i coberts.

Pel que fa a les comunicacions, tindran dret a locutori dos cops per setmana durant 20 minuts o bé els poden acumular durant un sol torn de 40 minuts. Com estipula el reglament, no tindran límit de temps per reunir-se amb els advocats ni tampoc ho hauran de fer a través d'una vitrina.

Seran a la presó de divendres a dilluns, perquè les vistes al Suprem estan previstes de dimarts a dijous. Durant aquests dies podran passar poc temps al centre penitenciari, perquè el trasllat fins al tribunal durarà almenys una hora i s'iniciarà cap a les vuit del matí cada dia. La tornada, des dels calabossos de l'Audiència Nacional, serà sempre després de les sis de la tarda, quan s'acabin les sessions.

El trasllat dels presos ha començat a primera hora d'aquest matí, hores abans que se sabés finalment la data d'inici del judici, fixada oficialment per al 12 de febrer.

Els nou presos han iniciat el camí cap a la capital espanyola a dos quarts de deu, després d'haver-se reagrupat a Brians 2, a Sant Esteve Sesrovires, on han anat arribant gradualment procedents dels tres centres penitenciaris catalans on eren empresonats –Puig de les Basses, Mas d'Enric i Lledoners–. Diferents vehicles de la Guàrdia Civil han arribat cap a dos quarts de vuit a Brians 2 per traslladar-los a les presons madrilenyes.

La primera a començar el periple ha sigut Dolors Bassa, que ha arribat a dos quarts de vuit a Brians 2. L'exconsellera ha sortit de Puig de les Basses a tres quarts de sis del matí. Una cinquantena de persones han bloquejat la carretera d'accés al centre penitenciari amb neumàtics i una bala de palla. Segons els Mossos d'Esquadra, els han pogut desallotjar sense incidents i han netejat la via abans d'iniciar el trasllat. Paral·lelament, a les portes de la presó també s'han concentrat una cinquantena de persones per donar-li suport al crit de "Llibertat presos polítics" i "No estàs sola".

Cops de porra a Mas d'Enric

A tres quarts de set ha començat el trasllat de Carme Forcadell des de la presó de Mas d’Enric, al Catllar. La sortida de l'expresidenta del Parlament ha acabat sent una mica accidentada perquè un grup de manifestants han intentat obstaculitzar el pas de la comitiva a mig quilòmetre de l'accés al centre penitenciari. Els Mossos d'Esquadra els han apartat amb alguns cops de porra mentre els concentrats cridaven "Som gent de pau" i "No us mereixeu la senyera que porteu". Una persona ha hagut de ser traslladada amb ambulància perquè ha caigut a terra per una possible empenta, segons alguns testimonis.

Pla general dels vehicles de la comitiva que han entrat a l'interior de Brians 2 amb l'expresidenta del Parlament, Carme Forcadell

La portaveu del secretariat nacional de la CUP, Laia Estrada, ha denunciat el paper dels Mossos per la càrrega que han fet a Mas d'Enric, que ha provocat un ferit. "Avui, novament, els Mossos fent la feina bruta a l'estat espanyol", ha denunciat.

Els últims a sortir, pels volts de les set, han sigut Jordi Turull, Josep Rull, Jordi Cuixart, Jordi Sànchez, Raül Romeva i Oriol Junqueras des de Lledoners, a Sant Joan de Vilatorrada.

Arribada dels presos que eren a Lledoners al centre penitenciari de Brians 2 en una furgoneta dels Mossos

Cap a les vuit del matí ja eren tots a Brians 2, al municipi de Sant Esteve Sesrovires (Baix Llobregat). Es tracta del lloc d'enllaç entre els serveis penitenciaris de la Generalitat i els del ministeri de l'Interior.

Abans de marxar del centre penitenciari de Sant Esteve Sesrovires –aquest cop acompanyats per la Guàrdia Civil–, els presos s'han vist amb el president de la Generalitat, Quim Torra, que s’hi ha desplaçat per donar-los suport per encarar el judici de l’1-O juntament amb una bona part del Govern. El president, que ha arribat cap a les 6.40 al centre penitenciari, s'ha reunit amb els presos abans que s'iniciés el trasllat en un sol vehicle de la Guàrdia Civil a Madrid. Tots els consellers de la Generalitat han estat presents a la reunió amb els dirigents independentistes presos, amb l'excepció de Jordi Puigneró i Alfred Bosch, que estan de viatge oficial.

Les entitats sobiranistes han convocat concentracions als quatre centres penitenciaris per mostrar el rebuig a un judici que consideren “polític” i, alhora, per donar escalf als presos polítics abans que comenci el procés judicial. A més, a la tarda es faran concentracions a les places dels municipis i l’Assemblea ha convocat mobilitzacions per dilluns a les nou del matí a la plaça Sant Jaume.

Els presos agraeixen el suport

Twitter ha sigut el canal mitjançant el qual els presos han anat agraint el suport abans de començar el trasllat cap a Madrid. Jordi Turull ha remarcat que se n'anaven de "Catalunya infinitament agraïts per tant de suport". "Ara ens toca a nosaltres que durant el judici no us sentiu sols en la defensa dels drets i llibertats fonamentals i d'allò que hem dit i repetit a les urnes #FreeTothom #Absolució #Judicialesurnes", ha afegit.

També el president d'Òmnium, Jordi Cuixart, ha deixat clar que pensen aprofitar el judici per acusar l'Estat. "472 dies de presó i cap renúncia. Marxem a Madrid per acusar l’Estat de vulnerar els drets civils i polítics del poble de Catalunya, per defensar el nostre legítim dret a l’autodeterminació i a la desobediència civil #JoAcuso", ha assenyalat el dirigent independentista.

L'exconseller Joaquim Forn ha agraït de la mateixa manera el suport de la gent. "Ens traslladen a Madrid. Gràcies als companys de mòdul a #Lledoners, amb qui hem compartit aquests mesos, i també a treballadors i funcionaris. Gràcies pel suport de tanta i tanta gent. Estem determinats en la defensa de la llibertat, la democràcia i la justícia. Visca Catalunya!", ha advertit l'alcaldable per Barcelona.

Per la seva banda, l'exconsellera de Treball, Dolors Bassa, s'ha mostrat "ferma i segura" per afrontar el judici, on vol "defensar la democràcia i la justícia". "Tinc el desig de tornar a l'Empordà en llibertat", ha manifestat en un tuit.

També ha piulat l'expresidenta del Parlament, Carme Forcadell, que ha agraït als manifestants que s'han acostat a la presó de Mas d'Enric, al Catllar, per acomiadar-la. Forcadell ha subratllat que estava "carregada de determinació per desmuntar totes les mentides d'aquest procés judicial".

L'exconseller d'Exteriors, Raül Romeva, ha tornat a avisar que marxen cap a Madrid a "reivindicar la democràcia i el pacifisme". I avisa: "Que no ens esperin derrotats".

L'expresident de l'ANC i diputat de JxCat, Jordi Sànchez, ha fet una crida a acusar l'Estat. "Bolquem-nos a exigir l'absolució i a denunciar aquest judici. Fem-ho de la mateixa manera que durant mesos ens vam bolcar a preparar l'1 d'Octubre", ha demanat. "Llum als ulls i força al braç!", ha conclòs al seu compte de Twitter.

L'exconseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, també s'ha mostrat agraït a totes les persones que s'han desplaçat fins a les presons catalanes per dir adeu als presos polítics abans del trasllat a Madrid. "Us hem vist, us hem sentit i ens hem emocionat. La vostra força és la nostra força! La vostra dignitat és la nostra dignitat!", ha expressat en un tuit.

L'exvicepresident Oriol Junqueras ha sigut més concís i ha agraït les mostres de suport que han rebut els presos polítics durant tots els mesos que han estat tancats en presons catalanes.

stats