El Tribunal de Comptes concreta aquest dimarts les fiances milionàries per l'acció exterior de la Generalitat

Sánchez refreda les vies per desactivar la causa

3 min
Entrada del Tribunal de Comptes.

MadridJust una setmana després de la concessió de l'indult als presos polítics per part del consell de ministres, els representants de fins a 41 càrrecs i excàrrecs de la Generalitat tenen cita aquest dimarts davant d'un tribunal que no és realment un tribunal perquè previsiblement els comuniqui una fiança milionària -que podria arribar als 5,4 milions d'euros, segons El País- que amenaça el seu patrimoni i l'embargament de tots els seus béns. És la revenja econòmica, l'última escletxa que ha trobat la justícia espanyola per mantenir la via del càstig a l'1-O, encara que sigui a través d'un òrgan polititzat i merament administratiu capitanejat per membres que jutgen sense ser jutges: el Tribunal de Comptes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En el punt de mira hi ha la política exterior del Govern del 2011 al 2017 i en la diana, entre d'altres, els expresidents Artur Mas i Carles Puigdemont, així com l'exvicepresident Oriol Junqueras i l'exconseller d'Economia Andreu Mas-Colell. La inclusió de l'economista entre els investigats ha despertat una onada de solidaritat les últimes setmanes -la darrera, de membres del CAREC-. Als advocats de tots ells se'ls comunicarà entre aquest dimarts i dimecres la fi de la instrucció de la causa per responsabilitat comptable, el que es coneix en llenguatge administratiu com a acta de liquidació provisional, i el valor de la fiança.

És la fi d'un primer tràmit plagat d'irregularitats que ha comptat amb una veu discordant: una consellera designada pel PSOE, autora del vot particular demolidor en contra de l'informe sobre l'activitat exterior de la Generalitat, on acusa els seus companys d'estar fent "judicis de valor" i "interpretacions que no estan prou fonamentades". El Tribunal de Comptes no espera sorpreses. La causa està en mans de la mateixa consellera que va obligar la cúpula del Govern d'Artur Mas a pagar una multa de 4,9 milions d'euros a la Generalitat -tot i que l'executiu català, com ara, no els havia reclamat ni estava personat en la causa-, l'exministra de Justícia del PP i filla d'un jutge del Tribunal d'Ordre Públic franquista (TOP) Margarita Mariscal de Gante.

A partir d'aquest dimarts els advocats rebran un per un els detalls de la instrucció, així com també la Fiscalia, l'Advocacia de l'Estat i l'acció popular representada per Societat Civil Catalana -la mateixa entitat que va portar el 9-N al Tribunal de Comptes-. Un cop se'ls comuniqui la fiança, tindran 15 dies per depositar-la i després poden recórrer. Fonts del Tribunal de Comptes apunten a l'ARA que la decisió final, el que s'entendria per judici tot i que no té poders per jutjar, ja que és un òrgan administratiu, no arribarà fins al pròxim curs polític.

El PP bloqueja la renovació dels consellers

Al llarg d¡aquest recorregut el govern espanyol podria moure peça per desactivar el que per al ministre de Transports i mà dreta de Pedro Sánchez, José Luis Ábalos, s'ha convertit és una "pedra en el camí" per al diàleg. Amb tota probabilitat serà motiu de conversa entre el president del govern espanyol i el de la Generalitat, Pere Aragonès, a la Moncloa. Però Sánchez ja ha refredat aquest dilluns una solució a curt termini: en una entrevista a la SER ha assenyalat que "respecta" la feina del Tribunal de Comptes i ha descartat fer canviar de parer l'Advocacia de l'Estat, personada en la causa i que podria retirar-se. Ara bé, ha puntualitzat que tota decisió del Tribunal de Comptes és recurrible.

Però dins del govern espanyol hi ha veus més clares, com la de la ministra d'Igualtat i número dos de Podem, Irene Montero, que reclama fer el possible per eliminar la "causa". El problema és que una de les vies seria la imminent renovació del Tribunal de Comptes, però el líder del PP, Pablo Casado, ja ha avançat que la bloquejarà, mentre que JxCat presentarà una iniciativa al Congrés perquè l'Advocacia de l'Estat es retiri de la causa, una forma d'obligar la Moncloa a retratar-se.

stats