LA JUDICIALITZACIÓ DEL PROCÉS
Política 18/03/2016

El TSJC obliga a tramitar una demanda contra un ajuntament que va aprovar una moció sobiranista

El jutjat de Girona va declinar processar el municipi de Vilobí d'Onyar per haver-se declarat "territori català, lliure i sobirà"

Aina Canyelles
2 min
La V de la Diada, una estona abans de les 17 h, a la Gran Via, a l'altura de Comte Borrell / FRANCESC MELCION

BarcelonaEl Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha obligat un jutjat de Girona a admetre a tràmit una demanda contra l'Ajuntament de Vilobí d'Onyar (Selva) que inicialment va rebutjar. La Delegació del govern espanyol a Catalunya, representada per l'advocat de l'Estat, va impugnar una moció d'aquest consistori aprovada el 25 d'octubre del 2012 que declarava el municipi "territori català, lliure i sobirà".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En la demanda, l'executiu central també fa constar que, en el text votat, el govern del municipi va instar el president de la Generalitat i el Parlament de Catalunya a iniciar el procés de declaració de sobirania nacional catalana en el termini més breu possible. L'Ajuntament també es comprometia a hissar una estelada en cadascun dels nuclis urbans del municipi fins que "el nostre poble assoleixi la independència".

La demanda va ser presentada al jutjat contenciós administratiu número 2 de Girona, que va optar per rebutjar-ne la tramitació el 21 de febrer del 2014. Com a resposta a la resolució, la Delegació del govern espanyol a Catalunya va formular un recurs escrit d'apel·lació al TSJC, que li ha acabat donant la raó i, d'aquesta manera, obliga el jutjat de Girona a tramitar la denúncia.

En la seva argumentació, el TSJC apel·la a la sentència contra la declaració de sobirania del 23 de gener del 2013 per defensar que, malgrat que el text aprovat tingui un contingut eminentment polític, en realitat pot tenir efectes jurídics i que la resolució no es pot confondre amb una mera manifestació de contingut polític.

A aquests raonaments el TSJC hi afegeix la referència al punt segons el qual l'Ajuntament es compromet a hissar l'estelada en diversos punts del municipi, cosa que podria contravenir la regulació sobre ús de banderes i ensenyes. Per tots aquests motius, el tribunal força el jutjat a admetre la demanda.

De fet, la Delegació del govern espanyol a Catalunya ha portat a judici 47 ajuntaments catalans per haver-se declarat "territori català, lliure i sobirà", segons recull l'Associació de Municipis per la Independència. D'aquestes demandes, per ara, n'hi ha 26 que han estat desestimades (amb una sentència ferma del TSJC) i 8 en què hauria fructificat la demanda de l'executiu central.

stats