Política 14/02/2023

El TSJC rebutja suspendre el judici a Borràs, però podrà declarar l'última

Descarta que l'exconseller Lluís Puig declari com a testimoni

2 min
La presidenta suspesa del Parlament, Laura Borràs, aquest matí al judici

BarcelonaEl judici a la presidenta del Parlament suspesa, Laura Borràs, per la contractació al capdavant de la Institució de les Lletres Catalanes tira endavant. La sala penal del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha rebutjat aquest dimarts suspendre la vista oral tal com havia demanat el seu advocat, Gonzalo Boye, per una vulneració del dret a defensa, però li ha acceptat una petició: que la líder de Junts pugui declarar l'última com a acusada en el judici. És a dir, no ho farà la setmana que ve, sinó al final: un cop hagin declarat tots els citats i també s'hagin practicat totes les proves.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Fins ara estava previst que Borràs se sotmetés a les preguntes de la defensa i la Fiscalia la primera dels tres acusats, és a dir, abans que els empresaris Isaías Herrero –el beneficiat de la presumpta fragmentació de contractes– i Andreu Pujol, un "col·laborador necessari" segons el ministeri públic. Ara bé, arran de les informacions que apunten que aquests dos darrers acusats estarien explorant un pacte amb la Fiscalia, Boye va demanar que Borràs pogués declarar almenys l'última. El tribunal, presidit per Jesús María Barrientos, ho ha considerat pertinent.

Per als lletrats de la presidenta del Parlament suspesa, el fet que la resta d'acusats –amb qui s'han coordinat al llarg de tot el procediment– ara puguin pactar amb el ministeri públic "vulnera" el seu dret de defensa. "S'han convertit en coacusadors", va assegurar Isabel Elbal en la primera sessió del judici, la qual cosa va provocar una guerra amb la resta de lletrats: Marina Roig defensa Isaís Herrero, mentre que Àlex Solà és l'advocat d'Andreu Pujol. Tots dos van recordar que el dret de defensa és "individual" i que en tot moment cadascun dels acusats pot fer el que consideri oportú.

Herrero és l'empresari a qui Borràs va adjudicar els contractes sota sospita, per un valor de més de 300.000 euros sumant-hi l'IVA. El ministeri públic l'acusa –com a la líder de Junts– de prevaricació i falsedat documental, amb una petició de pena de sis anys de presó i 21 d'inhabilitació. Pel que fa a Andreu Pujol, les fiscals el consideren un "col·laborador necessari" de la causa i li demanen tres anys de presó.

Ara per ara no se sap en què consisteix l'eventual pacte entre aquests acusats i la Fiscalia, tot i que diverses informacions apuntarien a un acord. De fet, el que va dir el ministeri públic en la primera sessió del judici quan va ser preguntat per això va ser que encara no estava "formalitzat".

Rebuig al testimoni de Lluís Puig

D'altra banda, el tribunal també ha rebutjat que comparegui l'exconseller de Cultura Lluís Puig, a qui Boye havia demanat declarar. Barrientos ha argumentat que ja hi ha previstos altres testimonis similars: estan cridats a declarar per aquest assumpte la setmana que ve els exconsellers de Cultura Santi Vila i Ferran Mascarell. Puig va substituir Borràs com a conseller de Cultura quan ella va marxar a Madrid per liderar Junts al Congrés.

stats