Josep Maria Jové i Lluís Salvadó, a punt de ser jutjats per l'1-O

La jutge tanca la instrucció després de processar-los per malversació de fons, revelació de secrets i desobediència

3 min
Josep Maria Jové i Lluís Salvadó, la sortida de la ciutat de la Justícia

BarcelonaEl Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha tancat la instrucció de la causa contra Josep Maria Jové i Lluís Salvadó pels preparatius de l'1-O. El cas havia començat al jutjat d'instrucció número 13 de Barcelona arran de les declaracions del jutge Santi Vidal, però per la condició d'aforats dels dos diputats d'ERC la causa va passar a mans de la sala civil i penal del TSJC. Fa més d'un any que la jutge va processar els dos exalts càrrecs del departament d'Economia pels delictes de malversació de fons públics, revelació de secrets i desobediència.

"Havent-se practicat totes les diligències que s'han considerat necessàries [...], amb la finalitat de no demorar la tramitació d'aquesta causa procedeix declarar conclòs el present sumari", diu la magistrada en la interlocutòria feta pública aquest dilluns. Ara s'obre el termini perquè les parts puguin presentar els seus escrits de defensa i també d'acusació, el pas previ perquè s'obri el judici oral contra els dos diputats republicans.

El febrer de l'any passat la jutge Maria Eugènia Alegret va processar Jové i Salvadó i els va imposar una fiança de responsabilitat civil de 2,8 milions d'euros en el cas de Jové i d'1,6 milions en el cas de Salvadó. Tots dos van pagar 1,6 milions d'euros al mes de juny gràcies a les aportacions de la Caixa de Solidaritat. Precisament aquest dilluns l'ARA publica que en total la Caixa de Solidaritat ja ha pagat 14 milions d'euros per la repressió, sobretot en les causes de l'1-O i el 9-N.

A mitjans del mes de juny la jutge va acordar prorrogar la instrucció fins a la tardor i quan es va complir el termini encara va autoritzar prorrogar un any més la instrucció per incorporar-hi noves proves demanades pels processats, com el contingut d'un dels seus telèfons mòbils. Prèviament, al mes de juliol, la sala civil i penal del TSJC va rebutjar els recursos de les defenses i va confirmar el processament de tots dos. El tribunal va negar que Jové i Salvadó haguessin patit indefensió i que s'haguessin incorporat a la instrucció proves d'altres processos judicials on ells no estiguessin presents. A més, considerava que eren proporcionals les mesures cautelars de comparèixer mensualment als jutjats i haver lliurat el passaport per no poder marxar a l'estranger.

En la interlocutòria de processament de fa un any, la magistrada va considerar que l'ex secretari general de Vicepresidència Josep Maria Jové va tenir una "participació activa en la preparació del referèndum de l'1 d'octubre del 2017 i en altres actes il·lícits per aconseguir el corresponent finançament en el previsible supòsit que els vots favorables a la independència en l'il·legal referèndum fossin superiors als negatius". Pel que fa a l'exsecretari d'Hisenda Lluís Salvadó, la jutge sostenia que va fer tot el que va ser necessari per tirar endavant "les estructures d'estat i un adequat finançament per quan Catalunya aconseguís la independència". A més, la magistrada creu que Salvadó va ser el "responsable de la ideació del programa necessari per a la recaptació impositiva de la Generalitat", que no va ser executat.

Paral·lelament, la setmana passada l'Audiència de Barcelona va reobrir el sumari sobre els preparatius de l'1-O que s'ha continuat instruint al jutjat d'instrucció número 13 de Barcelona a petició de la Fiscalia i l'Advocacia de l'Estat. En aquesta causa hi estan processats una trentena d'alts càrrecs de la Generalitat pels delictes de malversació, desobediència, falsedat documental i prevaricació. Ara el tribunal instructor podrà tornar a citar els acusats perquè es pronunciïn sobre tres resolucions del Tribunal Constitucional que s'havien incorporat a la causa després del seu processament.

stats