DEBAT PRECONGRESSUAL
Política 10/08/2011

Tura reclama al PSC una alternativa al pacte fiscal i obrir el debat sobre l'autodeterminació

Insta a oferir una oferta electoral que permeti contrarestar el pacte fiscal de CiU. També demana que els militants triïn en sufragi universal el primer secretari

Redacció
1 min

BarcelonaL'exconsellera i dirigent socialista Montserrat Tura reivindica un model de finançament "federal" per plantejar com a alternativa que contraresti el pacte fiscal de CiU. En tres documents avançats pel diari El PaísEl País que han subscrit els també exdiputats Antoni Comín (Ciutadans pel Canvi) i Àlex Masllorens, Tura defensa la necessitat de trobar una alternativa per plantar batalla al model de concert econòmic que abandera CiU. Per l'exconsellera, el model hauria de garantir "igual finançament per càpita a igualtat de competències en totes les comunitats, al marge que es disposi o no de concert". Però, a més, també adverteix que ara ja és "necessari obrir el debat sobre la manera d'articular jurídicament el dret d'autodeterminació", a més de coherència de vot en totes les cambres legislatives i grup propi al Congrés.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així, defuig el concert econòmic, però defensa que s'ampliï el percentatge que correspon a Catalunya dels diferents impostos que paguen els ciutadans, i que, una vegada feta aquesta distribució d'impostos, tant l'Estat com la Generalitat tinguin competències legislatives plenes encara sobre la part que els correspon. Montserrat Tura ha reunit els seus afins en el col·lectiu Per Sumar Canviar, de manera que li permet alçar la veu en el debat precongressual del PSC.

Sufragi universal per al primer secretari

Pel que fa a l'elecció interna de càrrecs i cartells electorals del PSC, Tura i els seus afins advoquen perquè el primer secretari el triïn en votació secreta els militants del partit, es facin primàries obligatòries per elegir qualsevol cap de llista, i les llistes siguin obertes a les eleccions internes.

stats