Turull s'aferra als vots particulars del TC perquè Europa anul·li la condemna de l'1-O

L'advocat de l'exconseller avança que no exhauriran el termini de quatre mesos per portar la causa al TEDH

3 min
Jordi Sànchez, Jordi Cuixart, Jordi Turull i Oriol Junqueras carregant unes bosses el dia del seu trasllat a Madrid

"Ara ja no és només Amnistia Internacional, el Grup de Treball de Detencions Arbitràries de l'ONU, les Nacions Unides, el portaveu del Consell d’Europa i els tribunals de justícia d’Alemanya, Bèlgica i del Regne Unit; ara dins mateix del TC hi ha magistrats que consideren que s’han vulnerat drets i llibertats fonamentals". L'exconseller Jordi Turull s'aferra al vot particular de Juan Antonio Xiol i María Luisa Balaguer, els dos magistrats del Tribunal Constitucional (TC) que es van oposar a la decisió del ple de rebutjar el recurs d’empara de Jordi Turull contra la sentència del Tribunal Suprem, perquè Europa anul·li la condemna de l'1-O. "Ara esperem trobar la justícia amb majúscules a Europa", ha afegit en una roda de premsa al despatx d'advocats que el representa.

L'exconseller ha opinat que amb aquests dos vots particulars "s’esberla el mantra de l’estat de dret o que no es persegueix l’independentisme", i ha criticat que fins ara s’havia actuat amb una "unitat granítica". Però ara "aquest tribunal, polititzat i amb membres recusats, no ha pogut mantenir la unanimitat i ens dona la raó". En la mateixa línia s'ha expressat el seu advocat, Jordi Pina, que ha remarcat que aquests dos vots particulars, que ha qualificat de "molt valents", donen "ales a les defenses per tenir èxit a Europa", perquè "qüestionen obertament el delicte de sedició, denuncien que s’ha vulnerat la llibertat d’expressió, de reunió o de pensament i rebaten que el que va passar el 27-S o l’1-O fos un aixecament tumultuari". El recurs de Turull al TC, però, va ser rebutjar per set dels magistrats.

Pina ha fet una valoració molt positiva dels dos vots particulars perquè estableixen que "Marchena i la resta de magistrats del Suprem es van acarnissar amb una condemna molt severa" i van vulnerar així "el principi de proporcionalitat, perquè s’ha condemnat a una pena molt greu". Amb l'optimisme que suposa el fet que Xiol i Balaguer no només s’oposen a la decisió del TC de rebutjar el recurs d’empara de Turull, sinó que també entren en el detall de la sentència del Suprem i qüestionen les penes imposades pel tribunal, Pina ha anunciat que no exhauriran el termini de quatre mesos per portar la causa al Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH). "Fa molt de temps que estem treballant en la demanda i esperem poder-la presentar com més aviat millor", ha explicat sense voler concretar exactament quan.

El lletrat també ha revelat que no s’esperaran a presentar el recurs en grup o en bloc, sinó que es duran a Europa de manera individual a mesura que vagin tenint les resolucions judicials. Digueu-me malpensat, però si tenim quatre mesos per presentar el recurs, potser la propera resolució del Constitucional no arribarà fins d'aquí cinc mesos”, ha ironitzat Turull. En tot cas, les defenses, ha deixat clar, treballaran coordinades per anar a Europa, inclosos els advocats dels líders independentistes a l’exili.

Emplaçament a Pedro Sánchez

Turull ha instat fiscals i jutges a llegir-se amb atenció els dos vots particulars perquè decideixin si volen "continuar sent còmplices de la cúpula judicial en defensa de la unitat d’Espanya trinxant drets fonamentals o si aposten per arxivar totes les causes contra tots els represaliats perquè la història els jutjarà". Així, també ha emplaçat el govern de Pedro Sánchez, "el més progressista de la història d'Espanya", a decidir de "quin costat està" tot recordant l'acusació particular de Vox en el judici del Procés i el seu compromís, ara, d'aïllar l'extrema dreta.

stats