Política 23/08/2015

La UCE critica que les primeres espases dels partits s'escudin en els "problemes d'agenda" per no acudir a Prada

El nombre d'alumnes creix lleugerament mentre que la direcció retalla les despeses en professors i conferenciants

Laia Vicens
2 min

Prada (Conflent)La 47ena edició de la Universitat Catalana d'Estiu (UCE) ha acabat amb un regust agredolç. El rector de la UCE, Joandomènech Ros, ha criticat que els candidats dels partits hagin apel·lat a "problemes d'agenda" per no venir a Prada (Conflent) al debat que s'ha celebrat aquesta tarda.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Gairebé sempre les raons [per no venir] són problemes d'agenda, però Raül Romeva està voltant per Catalunya i fer una escapadeta a Prada hagués estat benvinguda", ha afirmat Ros, tot recordant que el candidat d'Unió, Ramon Espadaler, "va ser el primer que es va apuntar" però que a última hora ha enviat el número 4 de la llista, Roger Montañola. Així mateix, el candidat de Junts pel Sí, Raül Romeva, tampoc ha acudit al debat i en el seu lloc ho ha fet el número 11 de la llista unitària, Toni Comín.

Ros ha admès que "no dirien res de nou", però ha afirmat que "la gràcia seria" que les primeres espases dels partits fossin presents al debat. El mateix ha dit del president de la Generalitat, Artur Mas, que mentre ha estat cap de l'executiu no ha acudit mai a Prada. Segons Ros, "l'explicació oficial" és que el 15 d'agost se'n va a Menorca dues setmanes, just els dies que dura la UCE, i que "no estava disposat a sacrificar-ho". "Físicament hagués pogut venir diumenge, ens sap força greu que no hi sigui", ha reconegut Ros.

Tot i aquestes baixes sensibles, Ros ha assegurat que Prada "és un bon altaveu" del debat polític. Ha reivindicat, a més, que aquest any la política no ha eclipsat la resta de temes, com va passar l'any passat.

Augmenta el nombre d'alumnes, disminueix el de professors

L'edició d'aquest any a la UCE ha tingut un augment dels participants, de 675 als 681. En canvi, el nombre de professors i conferenciants ha disminuït molt notablement (de 298 a 184), una decisió "volguda" per racionalitzar les despeses de la UCE i intentar que cada curset i xerrada tingui forçosament més alumnes.

Dels 681 alumnes, la gran majoria són del Principat (un 72%), però aquest any crida especialment l'atenció l'increment dels valencians, que passen a ser el 7,3% dels alumnes a l'11,47% i la reducció dels de la Catalunya Nord (de ser gairebé el 10% a representar el 5,8%). Per edats, la meitat dels participants tenen més de 55 anys i el 21,7% són menors de 25.

stats