Política 10/12/2012

Unió garanteix que no posarà traves a un acord amb ERC sobre la consulta

Llorens deixa entreveure que es recuperarà l'impost de successions i recorda que Duran tornarà a influir en els noms dels consellers, tot i que els nomenaments dependran de Mas

Roger Mateos
2 min

BarcelonaLa portaveu d'Unió, Marta Llorens, ha garantit aquest dilluns que el partit que lidera Josep Antoni Duran i Lleida no serà l'escull que bloquegi un eventual acord de legislatura entre CiU i ERC on s'estableixi, arribat el cas, una data concreta per a la celebració d'una consulta sobiranista a Catalunya. Així ho ha expressat després de la reunió del comitè de govern d'Unió, a la qual no ha pogut assistir Duran, ja que es troba a Madrid.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Llorens s'ha mostrat optimista sobre les possibilitats d'acord amb els republicans. "Sembla que les coses van per bon camí, tenim el convenciment que s'arribarà a un acord en un breu termini de temps", ha afirmat Llorens, que veuria "lògic" poder presentar el pacte abans de Nadal.

En els últims dies, ERC s'ha mostrat decidida a no afluixar en un aspecte clau: cal, segons el partit que presideix Oriol Junqueras, fixar una data per a la consulta o, si més no, deixar clar quin any es farà. Els republicans veurien ideal el simbòlic 11 de setembre del 2014, però no es tanquen a valorar la possibilitat de convocar el referèndum el 2015. “No serà per Unió que no es tanqui un acord d'estabilitat parlamentària pel tema de si es fixa o no una data”, ha garantit Llorens.

Imprescindible acord d'estabilitat parlamentària

Per la portaveu d'Unió, però, l'important és que aquest acord sigui per a tota la legislatura i que inclogui l'aprovació de pressupostos, que preveuran inevitablement una retallada de despesa. "Sense aquesta estabilitat parlamentària difícilment es pot avançar en la data de la consulta. No pot haver-hi una cosa sense l'altra", ha avisat Llorens, que considera que d'aquests temes també en parlen directament Artur Mas i Oriol Junqueras.

Tot i que Unió "hagués preferit no haver-ho de fer", Llorens ha deixat entreveure que possiblement es recuperarà l'impost de successions, malgrat que oferirà un ingrés addicional per a la Generalitat "francament baix".

Els consells de Junqueras seran"benvinguts"

També s'ha referit a les declaracions de Junqueras anunciant que pensa "suggerir" noms per ocupar conselleries del nou Govern. Llorens ha comentat que "tots els consells seran benvinguts", i fins i tot "segur que Duran també tindrà consells per donar", però en darrer terme "la responsabilitat dels nomenaments és del president de la Generalitat".

Comunicat contra l'avantprojecte de Wert

D'altra banda, Unió ha aprovat un comunicat en què carrega contra l'avantprojecte de llei d'educació del ministre José Ignacio Wert, dóna suport a la "crida" de Mas a defensar el model d'immersió lingüística i es compromet a promoure a nivell local la moció en defensa de l'escola en català impulsada pel col·lectiu Somescola.cat.

stats