Política 09/02/2013

Unió veu inviable el diàleg amb el PP per la seva actitud "agressiva"

Pelegrí proposa pactar un "codi de conducta" dels partits per recuperar la credibilitat entre la ciutadania

Roger Mateos
2 min

BarcelonaEl secretari general d'Unió, Josep Maria Pelegrí, ha constatat aquest dissabte el "canvi d'actitud" del PP en relació amb la declaració de sobirania del Parlament, que ara el govern de Mariano Rajoy pretén portar al Tribunal Constitucional (TC). Pelegrí ha recordat que en els darrers 25 anys el Parlament ha votat "en cinc ocasions" a favor del dret a l'autodeterminació, però és justament ara que els populars ho volen impugnar, amb una actitud "agressiva" motivada a parer seu per la seva "complicada" situació interna, fruit dels escàndols de presumpta corrupció, especialment el cas Bárcenas.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Al govern de l'Estat no li interessa el diàleg, se sent més fort negant el diàleg que afrontant amb responsabilitat (el procés sobiranista a Catalunya), volen agredir-nos", ha denunciat Pelegrí. Precisament en l'últim consell nacional del partit, celebrat el mes de desembre passat, el president d'aquest òrgan, Ramon Espadaler, va apostar per "refer ponts" amb d'altres formacions polítiques, inclòs el PP, però ara Unió veu inviable una mínima entesa amb els populars perquè estan utilitzant la confrontació amb Catalunya per "amagar el cap sota l'ala", ha suggerit Pelegrí. "No trobem més explicació que aquesta", ha remarcat.

Codi de conducta dels partits polítics

D'altra banda, davant del creixent descrèdit de la política a ulls de la ciutadania per la constant aparició de nous casos de corrupció, el consell nacional d'Unió ha acordat avançar el congrés extraordinari que el partit havia de celebrar d'aquí a un any i mig. El conclave tindrà lloc probablement a finals d'aquest any o principis del que ve, segons han indicat fonts del partit, i ha de servir no només per introduir algunes modificacions en els estatuts de la formació democristiana, com estava previst, sinó també per posar en marxa una sèrie de mesures de transparència i millora de la qualitat democràtica.

Per als propers mesos, a més, Unió prepara una "gran jornada ideològica" sobre aquests temes i també dedicarà la seva escola d'estiu a aquestes reflexions. "Sentim que som part de la solució", ha afirmat Pelegrí, que també ha fet una crida al conjunt de partits política a moure fitxa per recuperar "credibilitat". Pelegrí ha proposat "pactar un codi de conducta entre tots els partits", reflexionant al voltant de què fer amb els càrrecs imputats o quan cal constituir una comissió d'investigació parlamentària. De la seva banda, Espadaler ha alertat que l'alternativa a l'actual sistema "és molt pitjor, és el populisme".

Però al mateix moment que s'exposaven aquestes propostes, els dirigents del partit donaven explicacions al consell nacional sobre la sentència del cas Pallerols, que revela que Unió es va lucrar amb diners malversats. Pelegrí ha destacat que "no va existir finançament irregular" però el partit sí és "responsable civil subsidiari" del malversament. Aquest mateix dissabte la direcció ha començat a recollir aportacions voluntàries dels militants per poder retornar els diners del cas Pallerols.

stats