CRÒNICA
Política 10/07/2020

L’univers de la candidata Laura Borràs

Núria Orriols
2 min
El president, Quim Torra, ahir amb la diputada Laura Borràs.

BarcelonaL’amalgama actual de Junts per Catalunya anima a parlar de galàxies. Dels dirigents que són més propers per afinitat ideològica, dels que discrepen i dels que fins i tot s’estimen. L’autoanomenada war room seria l’últim cas. Quim Torra, Laura Borràs i Francesc Dalmases van batejar així el despatx que compartien al Parlament a l’inici de la legislatura -on s’hi va afegir Josep Costa- i han arrossegat el nom de grup fins ara, que es troba cada dilluns sens falta al Palau de la Generalitat. Tots ells eren aquest divendres a la presentació del llibre de la cap de files a Madrid de JxCat, Laura Borràs, El poder transformador de la lectura (Ara Llibres, 2020), a la llibreria Ona de Barcelona. El president Torra i Borràs a l’escenari (amb mascareta), i Costa i Dalmases a la part alta d’una sala amb una cinquantena de seguidors, càrrecs intermedis del Govern, la diputada a Madrid Míriam Nogueras i la líder de JxCat a Barcelona, Elsa Artadi.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

“Avui la war room està dividida. Uns a baix i els altres a dalt”, va comentar la mateixa Borràs mentre explicava algunes anècdotes de l’inici de la legislatura al Parlament, quan ells formaven l’equip de JxCat que va negociar amb la CUP la investidura fallida de Carles Puigdemont. Durant aquells dies Borràs va empaperar el despatx d’unes cartolines farcides de poesia que van servir, com a mínim, per dues coses: per completar el discurs de Torra en la investidura com a president de la Generalitat -“Voler l’impossible ens cal, i no que mori el desig”, va dir citant el poeta eivissenc Marià Villangómez- i perquè Dalmases comprovés que Borràs se sabia de memòria l’autor de cadascuna d’aquelles cites. “Va ser llavors que vaig entendre qui era la Laura”, va descriure ahir el president.

I és que si tornem al símil de les galàxies, per a Torra la líder de JxCat a Madrid -on ella diu que “no hauria marxat mai”- les engloba totes. “Parlar de la Laura Borràs és com parlar de l’univers. ¿Per quin planeta Borràs comences?”, va disparar només començar l’acte, en una conversa distesa sobre cultura i política . La diputada al Congrés no és només una persona propera al president, sinó que Torra vol que sigui un punt de trobada (difícil) entre totes les galàxies de JxCat: és la seva preferida en la cursa a presidenciable a la Generalitat. “És una de les millors persones que tenim al país -va reblar entre altres elogis-. És honesta, treballadora, s’interessa per tothom. Sempre està al teu costat, és una amiga d’una fidelitat insubstituïble i indestructible”.

Per acabar, la diputada va receptar als votants del referèndum de l’1d’Octubre l’últim llibre de Josep Costa, Eixamplant l’esquerda (Comanegra, 2020), per “guanyar” la independència. I encara va tenir temps de recomanar al president espanyol, Pedro Sánchez, que llegís Ausiàs March per tenir-lo entretingut una estona: “No cal que li regalem Maquiavel”.

stats