Política 05/09/2020

Urkullu i Feijóo prenen possessió i reediten un nou mandat

El president gallec recepta "moderació i estabilitat" per sortir de la crisi sanitària

Ara
3 min
Iñigo Urkullu en la presa de possessió com a lehendakari

BarcelonaMalgrat la pandèmia, Euskadi i Galícia van poder celebrar eleccions el 12 de juliol i aquest dissabte tant el lehendakari, Iñigo Urkullu, com el president gallec, Albert Nuñez Feijóo, han pres possessió en unes cerimònies marcades per la pandèmia i les mesures anticovid. Tots dos revaliden el càrrec després de tres i quatre mandats consecutius –respectivament– i amb la sortida de la crisi sanitària i econòmica com a principal preocupació.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Urkullu ha promès el càrrec davant l'arbre de Gernika, símbol de les llibertats basques, en euskera i sobre un exemplar de l'Estatut d'Autonomia. El lehendakari presidirà un govern de coalició amb els socialistes bascos, que tindran tres carteres. L'executiu comptarà amb dues vicelehendakaries i seran assumides pel nacionalista Josu Erkoreka i la socialista Idoia Mendia, en un total d'onze conselleries.

El lehendakari ha anunciat la composició del seu nou govern després de prendre possessió. Encara que es manté el repartiment entre vuit conselleries per al PNB i tres per als socialistes –Planificació Territorial i Habitatge; Comerç i Consum, i Transports, a més de l'àrea de Treball–, el PSE guanya pes amb Mendia com a vicepresidenta.

En plena crisi del coronavirus, qui assumirà la cartera de Salut és l'actual primera tinent d'alcaldia de l'Ajuntament de Bilbao, Gotzone Sagardui, del PNB. Metge de professió, és una de les cares noves de l'executiu d'Urkullu i assumirà la gestió de la pandèmia.

Mentre Urkullu prenia possessió a Gernika, també ho ha fet Alberto Nuñez Feijóo a Galícia. El gallec ha promès el càrrec després d'obtenir majoria absoluta a les eleccions del juliol, la quarta que assoleix.

El president gallec, Alberto Nuñez Feijóo, amb el líder del PP, Pablo Casado, i la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso

Feijóo, en el seu discurs ja com a president reelegit, ha receptat "moderació i estabilitat" per sortir de la crisi sanitària. Acompanyat del líder del PP, Pablo Casado, l'expresident espanyol Mariano Rajoy i diversos presidents autonòmics, s'ha emocionat en diversos moments del seu discurs.

Per al president gallec ara és necessari el treball "conjunt" amb la societat i també amb l'administració general de l'Estat, amb qui ha apostat per col·laborar. El discurs de Feijóo, de l'ala més moderada del PP, contrasta amb l'actitud de Casado, que ha optat per la línia dura contra el govern de Pedro Sánchez i es nega, entre altres coses, a donar suport als pressupostos si el PSOE no trenca amb Podem.

"La moderació no és debilitat, sinó fortalesa", ha dit el president gallec.

El missatge anava en una doble direcció i no només l'ha rebut Casado sinó també la ministra de Política Territorial del govern del PSOE i Podem, Carolina Darias. Ella ha sigut l'encarregada de fer present l'executiu espanyol en l'acte de possessió a Galícia, mentre que el representant al País Basc ha sigut el ministre d'Interior, Fernando Grande-Marlaska.

Feijóo ha defensat la idea de Galícia com una "identitat harmònica i fraternal" que demana governança "efectiva i afectiva" per part dels seus dirigents. Ha agraït als gallecs que acudissin a les urnes malgrat la situació de pandèmia, ja que creu que demostra que la "democràcia i l'autogovern són eines útils" enmig de la situació actual. A parer seu, l'Estat és "compost", però totes les seves peces han de funcionar en una sola direcció.

stats