Política 20/08/2021

Les vacances 'prohibides' dels presidents espanyols

PP i PSOE censuren quan són a l'oposició que el cap de l'executiu s'agafi uns dies de descans

3 min
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en un acte d'homenatge a l'escriptor José Saramago a Lanzarote, l'11 d'agost

Madrid / Barcelona“El president del govern espanyol s’ha agafat uns dies de descans i el líder de l’oposició s’ha d’agafar uns dies de descans, que són ben pocs a l’any, per cert”. Aquestes paraules de l’exsecretària general del PP María Dolores de Cospedal el 12 d’agost del 2011 tindrien tota la lògica del món si no fos perquè, quan canvia el color del govern, també ho fa el discurs. No hi ha estiu que l’inquilí de la Moncloa pugui fer vacances, segons l’oposició, sigui quin sigui el partit que ocupi la presidència. Des que Pedro Sánchez va marxar a Lanzarote el 4 d’agost, el PP ha posat en marxa la seva maquinària per repetir argumentari dia rere dia. 

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

José Luis Martínez Almeida: “Està desaparegut”, en contraposició amb els líders europeus. Jaime de Olano: “Segueix de vacances a la seva gandula”. Dolors Montserrat: “Està desaparegut i absent”. I també Pablo Casado, tot i que a través de Twitter: “Sánchez segueix de vacances. Ha de comparèixer al Congrés com fan en altres països i posar ordre al caos del preu de la llum, les normes anticovid, la crisi migratòria i la sortida d’Afganistan”. Fins i tot van criticar que Sánchez participés ara fa uns dies en una reunió sobre l'Afganistan per videoconferència des de Lanzarote amb unes sabatilles.

No són pocs els fronts oberts que Sánchez té aquest any, així com els dos estius anteriors. “3.650 contagis en 24 h, 70.420 en 15 dies i 125 morts en una setmana. Però Sánchez es va rentar les mans i va marxar de vacances en plena segona onada”, va piular Casado el 22 d’agost del 2020, l’endemà que el president espanyol reprengués l’activitat. El 2019 el cap de l’executiu va fer 12 dies de vacances amb el rellotge de la investidura en marxa i les negociacions encallades. Aquest any i l'anterior amb prou feines haurà arribat als 15 –els ha acabat aquest divendres.

En una situació semblant es va trobar Mariano Rajoy el 2016. Si Sánchez el 2019 podia evitar la repetició electoral, el líder del PP havia guanyat de nou els comicis i tenia sobre la taula una oferta de Cs per formar govern. “El país està esperant que es formi un govern com més aviat millor”, es queixava el secretari de política federal del PSOE Antonio Pradas, que criticava que Rajoy es prengués el "luxe" de marxar de vacances. Però aquell any Rajoy es va dedicar a fer “caps de setmana llargs” a Galícia: “Dissabte vaig pujar aquí [a Pontevedra], vaig prendre un cafè, a la nit vaig sopar amb uns amics. Realment no faig grans coses. A la tarda vaig veure una mica els Jocs Olímpics”.

El 2014 els socialistes van retreure a l’exmandatari del PP que estigués de vacances mentre un acord pesquer amb el Marroc penjava d’un fil, i el 2012 que no estigués treballant per evitar el rescat de l’economia espanyola. Què devien pensar Barack Obama i Mario Monti, que les van suspendre, es preguntaven a Ferraz. La comparació amb altres líders internacionals també la utilitza avui el PP.

Els presidents dels dos grans partits espanyols han actuat igual en períodes de vacances, fins al punt d’anar als mateixos llocs. Al Palau de Marismillas (Doñana), propietat del Patrimoni de l’Estat, hi va passar l’estiu Sánchez l’any passat, tal com anteriorment havia fet Rajoy el 2012 i Zapatero el Nadal del 2007, 2008 i 2010.

stats