Eleccions municipals
Política 12/12/2022

Xavier Trias confirma que serà el candidat de Junts a l'alcaldia de Barcelona

Anuncia el seu retorn en un sopar a porta tancada de la federació del partit a la ciutat

3 min
L'exalcalde i candidat de Junts, Xavier Trias, aquest vespre al sopar de la federació del partit

BarcelonaL'exalcalde Xavier Trias serà el candidat de Junts per Catalunya a Barcelona en les pròximes eleccions municipals, al mes de maig. Després de mesos de reflexió, finalment ha expressat la seva predisposició a concórrer de nou als comicis en un sopar de la federació del partit a Barcelona, que se celebra aquesta nit a les Cotxeres de Sants. Tal com va explicar divendres l'ARA, Trias tenia previst anunciar-ho aquesta setmana i, després d'haver-ho compartit amb militants i en presència del secretari general, Jordi Turull, i la presidenta del partit, Laura Borràs, ho farà oficial aquest dimarts en una compareixença davant dels mitjans de comunicació als Jardinets de Gràcia. El sopar d'aquesta nit era a porta tancada.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons fonts presents a la trobada, Trias ha fet una crida a "guanyar" de nou Barcelona i s'ha presentat com a alternativa a l'actual govern de la ciutat, liderat per Ada Colau. Això sí, ha assegurat que Junts "ha de créixer", ja que "no té sentit que ell es presenti si no és per guanyar". Amb aquesta incògnita resolta, es completa la llista dels principals candidats a pilotar la capital catalana en les pròximes eleccions: l'actual alcaldessa de Barcelona en Comú Podem, el socialista Jaume Collboni, el republicà Ernest Maragall i Xavier Trias per Junts.

La decisió de l'exalcalde –que va perdre la ciutat el 2015 davant Colau– s'ha fet esperar des del juliol d'enguany, quan per primer cop va obrir la porta a presentar-se a les eleccions. Fins a aquell moment sempre havia negat aquesta opció, asseverant que s'havia d'optar per perfils nous. Ara bé, des del partit li han demanat de manera reiterada que fes un pas endavant –"No us podeu imaginar la pressió que tinc", ha dit Trias en alguna ocasió– i també l'estan acompanyant els sondejos, asseguren fonts de Junts. De fet, malgrat que no ho ha anunciat fins aquest dilluns al vespre, dins de la formació tothom donava per fet que faria un pas endavant: "Se'n mor de ganes", asseguraven ja des de fa dies.

Xavier Trias durant el seu discurs davant els militants de Junts

Per fer el pas, però, Trias ha posat condicions: ha de tenir mans lliures per fer el seu equip i també autonomia municipal per teixir les aliances que cregui. I el partit ha acceptat: l'exalcalde tindrà llibertat a l'hora de plantejar la campanya electoral i també marcar el to de la seva llista. És a dir, ell serà la marca. I és que els últims esdeveniments protagonitzats per Junts per Catalunya han fet perillar la seva candidatura, sobretot la decisió de sortir del Govern. El mateix Trias s'havia mullat per quedar-se a l'executiu i havia deixat en l'aire la seva decisió en funció del resultat de la consulta, però finalment la militància va decidir sortir-ne per un 55% dels vots enfront d'un 42%. També l'han allunyat episodis com el del diputat i mà dreta de Borràs, Francesc de Dalmases, que va esbroncar una periodista del FAQS, i la gestió que se'n va fer. "Trias vol un partit ordenat –reiteren des del seu entorn–, no vol embolics".

Els noms de la candidatura

Per aquest motiu, l'exalcalde vol tenir marge per fer i desfer davant la direcció nacional de Junts i això es reflectirà, d'entrada, en la llista. El ball de noms ja ha començat i els perfils que vol incorporar Trias a la seva candidatura passen per potenciar veus amb un discurs pragmàtic i allunyar perfils vinculats a la presidenta de partit, Laura Borràs. Una decisió que els més possibilistes del partit volen fer servir de "palanca" per guanyar força interna després de la sortida de l'executiu.

Per començar, hi ha tres noms de l'actual equip de regidors de JxCat a la ciutat que vol en un lloc preeminent: Neus Munté, Jordi Martí i Joan Rodríguez, que també és president de la federació de Barcelona del partit. I després es perfila la incorporació de dirigents com l'exconsellera Victòria Alsina –cara visible de la campanya a favor del sí al govern de la Generalitat– i també els exconsellers Ramon Tremosa i Damià Calvet. El portaveu de Junts, Josep Rius, que representa la veu de l'expresident Carles Puigdemont a Barcelona, o la diputada Glòria Freixa també estarien entre els noms que podrien incloure's a la llista. Un cop Junts ha tancat el número u, comença la cursa per resoldre qui acompanyarà Trias en el seu retorn.

stats