Política 01/10/2019

Zoido, sobre l'1-O: "Les urnes no van aparèixer i això ens va frustrar"

Bermúdez de Castro diu que ara no es donen les condicions per a un nou 155

G.a.
3 min
Zoido, els 10.000 policies i els 87 milions de l’operatiu de l’1-O

MadridL'ex ministre de l'Interior José Ignacio Zoido ha reconegut en una entrevista amb la cadena Cope que, malgrat haver decomissat algunes urnes de vidre i planxes per a publicitat i paperetes, "les urnes no van aparèixer i això va frustrar la policia després de molts dies de feina" durant la celebració del referèndum de l'1 d'octubre del 2017. L'ara eurodiputat pel PP ha assegurat que l'actuació policial de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional va ser "totalment proporcionada" i que van ser alguns votants els que "van utilitzar la força en moltíssimes ocasions", i ha citat imatges en les quals llançaven tanques als agents policials. "La col·laboració dels Mossos d'Esquadra va ser totalment nul·la", ha afegit Zoido en relació a les operacions policials a Catalunya.

"La veritat és que aquella nit pràcticament ni va dormir el secretari d'estat ni els responsables de la policia ni jo tampoc, que vam estar reunits al ministeri de l'Interior", ha explicat Zoido sobre la nit anterior a la celebració del referèndum: "Vam estar tota la nit pendents de com operarien els Mossos d'Esquadra". Per Zoido, "el millor exemple de falta de col·laboració dels Mossos és que no hi havia cap unitat dels antiavalots que pogués prestar auxili a la Guàrdia Civil i a la Policia quan havien de complir amb l'obligació judicial d'impedir aquell referèndum il·legal".

Bermúdez de Castro diu que ara no es donen les condicions per a un nou 155

Després de l'1-O i la declaració d'independència del 27 d'octubre, l'estat espanyol va decidir aplicar l'article 155 a Catalunya. Dos anys després, l'ex secretari d'estat per les Administracions Territorials, José Antonio Bermúdez de Castro, n'ha parlat en una entrevista a la Cadena SER. Així, el principal arquitecte del 155 ha explicat que "ningú sabia com aplicar-lo". De fet, en una altra entrevista al diari 'Nius', ha assegurat que van començar a preparar el 155 el febrer del 2017. "Ho teníem clar, però la decisió final ens sobrepassava", explica.

Sobre l'aplicació d'un altre 155, Bermúdez de Castro ha assegurat que ara mateix no es donen les condicions per fer-ho. "Hi ha d'haver una flagrant ruptura de la normalitat. No hi ha fets legislatius que portin a aplicar un nou 155", ha explicat. Ara bé, l'artífex de la suspensió de l'autonomia catalana ha afirmat que després de la sentència de l'1-O, el president de la Generalitat, Quim Torra, "cometrà alguna il·legalitat" i, llavors, s'haurà de tornar a aplicar el 155.

Cayetana Álvarez de Toledo acusa Sánchez de "transvestisme polític"

La portaveu del PP al Congrés, Cayetana Álvarez de Toledo, ha lloat la feina de la Guàrdia Civil l’1-O a Sant Julià de Ramis, on havia de votar Carles Puigdemont –ella hi va anar perquè havia de cobrir l’esdeveniment per a ‘El Mundo’–, coincidint amb l'aniversari del referèndum. La portaveu popular ha lamentat que l’independentisme estigui organitzant una “ciclogènesi explosiva, una rebequeria brutal amb tocs violents” en una entrevista a Onda Cero, en què ha acusat el president espanyol en funcions, Pedro Sánchez, de fer “transvestisme polític”, perquè assegura que està preparant una negociació amb les forces independentistes amb noves concessions si guanya les eleccions.

Álvarez de Toledo ha ratificat la posició del líder del partit, Pablo Casado, descartant l’aplicació del 155, però exigint l’aplicació de la llei de seguretat ciutadana i el trencament dels pactes de Sánchez amb les forces independentistes a la Diputació de Barcelona i a Navarra. La portaveu popular, que s’ha mostrat desconfiada amb el PSOE, ha criticat l’eslògan del govern espanyol en funcions “Ara govern, ara Espanya”, i diu que el que ha escollit Sánchez és “Ara amb Bildu i ara amb Torra”.

Casado demana tancar el Diplocat i intervenir l'educació i els Mossos

El president del PP, Pablo Casado, ha defensat que l'article 155 s'ha d'aplicar a Catalunya, "en el moment que el Tribunal Constitucional digui que es pot", rebaixant les presses de Ciutadans per fer-ho, però ha demanat a Sánchez que "abans" apliqui altres lleis de la Constitució. La primera, ha dit, la d'acció exterior per tancar el Diplocat. La segona, la llei d'alta inspecció educativa per "acabar amb l'adoctrinament". També la llei d'estabilitat financera perquè "no es desviïn diners a l'independentisme" i la llei general penitenciària perquè "no hi hagi mítings a favor dels presos a les presons", així com la llei general de l'audiovisual, "perquè no hi hagi publicitat a favor de l'independentisme". Totes aquestes se sumarien a la que ja defensava prèviament, la llei de seguretat ciutadana, perquè l'Estat es faci càrrec dels Mossos d'Esquadra si es donen ordres il·legals, "com sembla que està passant", ha dit.

Casado també ha defensat que si Sánchez "vol ser creïble" ha de trencar els seus pactes amb JxCat als municipis i a la Diputació de Barcelona.

stats