Cultura 07/08/2014

El cinema Imax no s’escapa de la crisi

A finals de setembre tancaran les sales de Barcelona i Madrid, que acumulen 10 milions de pèrdues

Xavi Serra
3 min

BarcelonaLa sagnia dels cinemes barcelonins no s’atura. Si la setmana passada el Club Coliseum abaixava la persiana per sempre més, ahir saltava la notícia de l’imminent tancament dels cinemes Imax de Madrid i Barcelona. Ni tan sols les sales de cinema en format panoràmic, amb pantalles gegantines i el millor 3D existent són immunes a la crisi que assota el sector de l’exhibició. A partir del setembre només quedaran tres cinemes d’aquest format a l’Estat, a València, Palma i Leganés.

La notícia agafava ahir per sorpresa els treballadors dels Imax de Madrid i Barcelona, tot i que ja s’ho veien a venir. L’empresa que gestiona els cinemes, Teatromax, està immersa en un concurs de creditors i acumula 10 milions d’euros en pèrdues en els últims 4 anys. I la xifra d’espectadors de l’any passat, al voltant dels 150.000 sumant les dues sales, és lluny del milió i escaig de visites a l’any que es comptabilitzaven en època de vaques grasses.

Víctimes de l’auge del 3D

L’Imax Port Vell va inaugurar-se el febrer del 1995. Amb capacitat per a 416 espectadors, el cinema compta amb un sistema especial de dues pantalles gegants rotatòries, una de 600 metres quadrats i una en forma de cúpula de 900 metres quadrats. El format immersiu, que transmet a l’espectador la sensació de tenir a tocar els objectes de la pantalla, va viure èpoques d’esplendor però va començar a declinar a finals de la dècada passada. “Vam passar de tenir l’exclusiva del 3D de qualitat a veure com apareixia un cinema 3D a cada cantonada”, argumentava ahir el conseller delegat de Teatromax, Juan José Castelló. L’últim gran repunt es va produir gràcies a la versió Imax d’ Alicía al país de les meravelles el 2010, però després la moderada recaptació de Toy story 3 va demostrar que canviar els documentals de naturalesa per films de ficció no garantia l’èxit comercial. “Hem fet un gran esforç econòmic i hem esperat tot el possible per veure si això remuntava, però no hi ha res a fer”, resumia Castelló.

Però alguns treballadors posen en dubte les explicacions de Castelló. Xavi Torrecillas, encarregat de l’Imax Port Vell, feia responsable Teatromax del tancament dels cinemes per “mala gestió”. “En els últims quatre anys no s’ha comprat una sola pel·lícula Imax -assegura Torrecillas-. Les cabines no es revisen des de fa tres anys i mig i es projecta amb bombetes que s’haurien d’haver substituït fa molts anys. La qualitat de la imatge ha empitjorat molt i el públic es queixa”.

Castelló admet que el cinema no ha renovat la programació des de fa temps. “El preu de les còpies Imax pot arribar als 30.000 euros i són sempre iguals: que si ara uns dofins, que si ara uns taurons...”, es justifica. També reconeix que la inversió en manteniment ha caigut “per no augmentar el compte de pèrdues”. Però, segons Torrecillas, la situació ha arribat a un “extrem de deixadesa” preocupant. “El cap de setmana passat vaig haver d’advertir els espectadors que no fessin ús del bany del local perquè ja feia molts dies que ningú el netejava”, assegura.

El futur de l’edifici

Tant El País com fonts de l’empresa apuntaven ahir que Teatromax es planteja convertir l’edifici en botigues i restaurants aprofitant la ubicació al Port Vell. “Restaurants no podrà ser, ja ens ho ha dit l’Ajuntament -nega Castelló-. Però queda clar que volem minimitzar les pèrdues. Estem buscant la manera de rendibilitzar l’espai i el que més ens agradaria seria fer un multiespai per a espectacles i actuacions, però encara no hem definit cap projecte”.

Mentrestant, els treballadors de Teatromax esperen la resolució d’un ERO d’extinció. Molts d’ells ja van demanar la baixa voluntària quan l’empresa va reduir les jornades laborals a mesura que les projeccions es feien més escasses. La llarga agonia dels cinemes Imax, però, ja no durarà gaire més.

Un format amb futur a la Xina i els Estats Units

Sembla una ironia que mentre les sales Imax de Madrid i Barcelona encaren el seu tancament -com ja han fet, segons Teatromax, més de 150 sales d’arreu del món en els últims anys-, J.J. Abrams anunciï que Star Wars 7 es rodarà amb càmeres Imax i Christopher Nolan mantingui el seu compromís amb el format en la imminent Interstellar. L’aliança entre Hollywood i Imax funciona a ple rendiment i Disney ha confirmat que totes les seves pel·lícules -incloses les de Marvel- es projectaran en cinemes Imax. I, malgrat els tancaments, el nombre de sales de la marca augmenta. A les 868 actuals s’hi incorporaran durant els 5 anys vinents 240 pantalles només a la Xina, on ja funcionen 170 complexos. Castelló, però, diferencia entre els de “superpantalla” -com el de Barcelona- i “els de multisala, que ni tan sols fabrica Imax”, que són els que avui dia més proliferen.

stats