VIOLÈNCIA AL FUTBOL
Esports 01/12/2014

"A Catalunya no tenim la situació tan enquistada que tenen a Espanya", segons el cap dels Mossos al Camp Nou

L'inspector lamenta que el Barça podria fer més en la lluita contra els grups radicals perquè a vegades hi ha "errors" en la informació que facilita al cos policial

Albert Llimós
5 min
Aquest és el moment que la bengala cau de la zona dels aficionats del Madrid cap a la graderia plena de culers.

BarcelonaArran de la mort d'un seguidor del Deportivo als voltants de l'estadi Vicente Calderón de Madrid, l'ARA ha conversat amb Lluís Miquel Venteo, cap de l'àrea regional de recursos operatius dels Mossos d'Esquadra, i l'home designat pel cos policial per encarregar-se dels dispositius de seguretat del Camp Nou.

El que va passar diumenge al Calderón es podria produir a Catalunya?

Res és impossible, però és bastant difícil. Aquí a Catalunya no tenim la situació que tenen allà, tan enquistada. Sempre hi ha radicals, per això no és impossible que es repeteixi un cas com aquest, sempre n'hi pot haver un, però és difícil. El control que tenim sobre els grups radicals ha estat molt intens darrerament, se'ls ha collat moltíssim, i aquesta pressió ha fet que hagin baixat la intensitat de les seves actuacions, però evolucionen constantment, a través d'internet, del WhatsApp...

Això vol dir que a Catalunya tenen menys capacitat de mobilització, que són menys violents, menys nombrosos?

Quantificar és molt difícil. Un 'hooligan' és un 'hooligan' aquí i a qualsevol altre lloc, ja sigui d'Espanya o d'Europa. El tema diferencial és el nivell que han agafat com a organització. Per exemple, al Barça es van prendre mesures fa molt temps i això els va debilitar moltíssim, no per desaparèixer, que és impossible, però es van debilitar molt i ara la nostra lluita és controlar constantment la seva activitat per evitar que això vagi a més. Si els dones marge, això revifa. Si baixes la guàrdia, això va a més segur. És el que ha passat en alguns clubs, on ha anat a més fins a arribar a uns límits en què el club ha de decidir. És el que li va passar al Reial Madrid. Sota el meu punt de vista, se'ls n'estava anant de les mans i estaven tenint problemes. Li va passar al València, al Sevilla, i ara haurà de replantejar-s'ho el Deportivo.

Quan es van prendre aquestes mesures al Barça?

El president Laporta va representar el punt d'inflexió per aturar això, ja que s'estava arribant a situacions dramàtiques. Va tenir la voluntat ferma d'acabar amb això, i, a partir d'aquest moment, ha estat una lluita constant per mantenir la situació de control, on és molt important que els clubs s'impliquin.

Aquesta voluntat ferma hi ha estat sempre?

S'han plantejat noves situacions dintre del Barça, nous escenaris, i, tal com ja és conegut, el cos dels Mossos d'Esquadra no ho ha vist clar.

Està parlant de la Grada d'Animació que es volia impulsar.

Efectivament.

Podia ser un viver de problemes.

Tal com estava plantejat ho vèiem, en qüestió de pocs anys, com una font de conflicte evident. Nosaltres no funcionem al dia, sinó que tenim una visió estratègica, i tal com s'estava plantejant la Grada d'Animació vèiem un risc evident.

Rosell va ser lax en la lluita contra els grups violents?

No sé si va ser lax o desconeixia a què s'enfrontava. Vull pensar que desconeixia a què s'estava enfrontant, i en ser nosaltres tan contundents, que teníem molt clar que això no podia evolucionar, no va tirar endavant. Tot i que cal dir que el club era el responsable de fer o no fer la grada, i nosaltres de complir la llei.

Bartomeu ha pujat el nivell d'exigència en aquesta lluita?

Es manté la situació com estava, no hi hagut variacions, no hi ha hagut diferència entre Rosell i Bartomeu.

Es podria fer alguna cosa més, per tant?

Sí, es podria fer més. Anem detectant errors, possibles millores, situacions de seguretat, exigències que li plantegem al club, aplicacions de normatives... i aquí és on sorgeixen els problemes. A l'exterior del Camp Nou és fàcil de controlar, el que són controls de bars i tots els voltants, però a l'interior de l'estadi depenem del club, que ens faciliti la informació.

I la facilita?

Normalment sí, a vegades hi ha errades.

Errades...

(Silenci).

Les errades poden ser voluntàries o involuntàries.

Les dades no estan completes, no es té la cura suficient per fer complir exigències que es demanen per part de la policia.

Fa uns mesos l'ARA va publicar un document

Sí, és correcte.

Ha canviat alguna cosa d'ençà d'aquest informe?

Encara es mantenen alguns aspectes.

Els Boixos Nois entren al Camp Nou?

Com a grup no, a títol individual sí.

Això no vol dir que hi hagi connivència del club.

No. Els tenim localitzats, normalment estan ubicats als seients que els pertoca, i els moments en què es poden ajuntar són circumstancials, i no estan organitzats.

Els voltants del Camp Nou o el Power8 de l'Espanyol són perillosos?

No, el dispositiu policial garanteix la seguretat als voltants dels dos estadis. Les situacions tenses estan controlades, normalment treballem amb grup d'informació i grups d'ordre públic, i els coordinem des de la sala de control, per donar resposta ràpida en el cas que hi hagi incidències, tot i que a vegades fem accions preventives per evitar possibles situacions de risc. La gent que acudeix a l'estadi pot estar tranquil·la.

Tenen controlats els aficionats radicals? Els tenen identificats a tots?

Aquests grups són dinàmics. Els que mouen aquest tema estan tots identificats i controlats, però evolucionen, i els que duen a terme les accions no cal que siguin ells mateixos, poden utilitzar altres persones. Es podria explicar com una cerimònia d'iniciació: algú ha de fer alguna cosa per guanyar-se la confiança d'algú altre, dels líders, que saben que estan controlats, i, per tant, utilitzen altres persones per fer les accions. De números millor no parlar-ne, perquè hi ha el nucli dur, persones satèl·lit, i altres que potencialment s'hi poden afegir per dur a terme accions perilloses. La gent podria espantar-se i no hi ha motiu per fer-ho. És difícil catalogar aquests individus, però el nucli dur, en qualsevol cas, és petit, i acostumen a ser els líders històrics que tenen el control sobre la resta.

Tot i que no els vulgui quantificar, a Catalunya només parlem de Boixos Nois i Brigadas Blanquiazules?

Sí, tot i que també hi ha grups a Sabadell i a Girona. Però els exemples són Boixos i Brigradas, la resta són satèl·lits que tenen vinculacions amb ells.

Com els definiria?

Propers a la ultradreta. Han viscut una radicalització política, tot i que no han ofert gaires mostres polítiques perquè en el cas del Barça estan barrejats amb altres persones d'altres ideologies, per no tenir conflictes polítics.

I l'estètica?

Ara és difícil catalogar la gent per l'estètica. Els puristes d'anys enrere segueixen l'estètica 'skin', però et pots trobar qualsevol cosa.

Per tant, tot i els errors de què abans parlava, el Camp Nou és un estadi modèlic pel que fa a la seguretat?

A l'estadi, per la quantitat de gent que hi accedeix, la immensa majoria és modèlica, pel comportament propi dels espectadors que hi van. La gent de fora ve encantada al Camp Nou perquè a altres llocs això no es pot fer, no pots portar els nens, venir amb família... Aquí la gent té el seient des de fa molts anys, es tracta d'una experiència familiar, turística, per gaudir del bon futbol. El que passa és que, en determinats temes, que són puntuals, mai pots baixar la guàrdia, perquè si ho fas, això va a més. Perdre el que tenim ara seria un grandíssim error.

Hi ha hagut aquest risc?

Sempre corres aquest risc. Si dones marge al 'hooliganisme' estàs acabat. No es caracteritzen per tenir caràcter dialogant i pacificador. Per sort, al Barça, no hi ha hagut el risc perquè tothom ha entrat en raó.

stats